Началото на нов фестивал, прославящ бита и кулинарните традиции на региона, ще бъде поставено на 4 октомври в Горна Оряховица. Горнооряховското гърне съществува още от Възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града. Събитията ще се състоят в пространството около летния театър. През трите дни ще бъдат приготвени ястия от шеф готвачите Велизар Игнатов, Станимир Радичев, Царина Цанева и Ивайло Иванов. А в предиобедните часове на 6 октомври посетителите ще могат да опитат и ястия от Горнооряховско, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в общината. Фестивалът ще посрещне над 400 самодейци от околността, както и занаятчии. Гост-изпълнители ще са: Райна, Емилия и формация „Големи родопски гайди“ с ръководител Стефан Янев. Своеобразна разходка в миналото ще бъде ревюто на традиционни български носии. „Хоротропанка около гърнето“ ще се извие в първата вечер.
автор:Дума