Перфектните палачинки.

Кой не обича палачинки за закуска – особено децата? За да станат вкусни, сякаш са приготвени от баба, има една тайна. Тя е щипка сода, която прави сместа ефирна. За да е перфектна, пресейте брашното. Ето една чудесна рецепта за бързи, лесни и вкусни палачинки.

ПРОДУКТИ:

4 бр.яйца
2 ч.ч.краве прясно мляко
2 ч.ч.брашно тип 500
2 с.л.масло
2 гр.сода бикарбонат
2 гр.сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата се разбиват, докато се получи еднородна смес.
Добавя се млякото. Палачинките могат да се направят и с вода вместо мляко, но тогава стават много леки и не чак толкова плътни и вкусни.
Брашното се пресява и се смесва със содата (1 щипка). Добавя се на малки порции, за да не стане на бучки.
Добавя се солта (1 щипка), за да овкуси сместа.
Получената смес трябва да е с гъстота на боза. Може да се добави малко мляко, ако е по-гъста или малко брашно, ако се е получила по-рядка.
Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло.
Когато палачинката сама се отлепи от тигана по краищата и може лесно да се повдигне с лопатка, е готова за обръщане.
Готовите палачинки може да се поднесат със сладка или солена плънка, навити на руло или сгънати във формата на джобче.
Полезно е да се знае, че за 1 порция от 2 палачинки са нужни 1 яйце, 100 гр. брашно и 100 мл. мляко. Лесна за запомняне пропорция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *