Зимният сезон в най-добрия български зимен курорт – Банско, е в разгара си, а подранилият сняг е създал условия, каквито хотелиерите не са виждали през последните три години, разказва репортер на БГНЕС.
Седмица преди Световната купа по сноуборд – събитие, което ще събере под „Тодорка“ българския и международен елит в този зимен спорт, планинският курорт е пълен с чужденци. Чехи, поляци, британци и много съседи от Северна Македония са буквално “окупирали” градчето. Сърбите също са предпочели пистите в Пирин.
Но Банско не е само писти. Съвсем скоро едно традиционно за региона мезе ще празнува своя празник, за което местните майстори ежедневно гледат прогнозата за време и се надяват на някой градус под нулата, защото Банският старец трябва да съхне.
Банският старец е тукашната луканка, която не може да се сравни с модерните бургери, които вече се предлагат и на плаца, и в традиционните механи.
Вкусното мезе има дори си собствен празник. В края на февруари месарите от Банско и Разложко честват стареца заедно с неговите побратими – суджук, капама, чомлек, бабяк и изсушен свински бут.
Според банскалии, отличният вкус на приготвяните от тях мезетата се крие в добре гледаните животни, истинското свинско месо и традиционните подправки, с които планината ги дарява щедро, Една от тях е копърът, който придава специфичен вкус на деликатесите. | БГНЕС