В очакване на дъждове, изпускат язовирите

Започва контролирано изпускане на софийския язовир “Искър” заради снеготопенето и очаквани валежи. По тази причина министърът на околната среда Емил Димитров провери някои от водните обекти в събота, а след това издаде указания за вземане на мерки.

“Искър” е с наличен обем 524,9 млн. кубика, а с топенето на снега се очакват още 172,6 млн. куб. м. Затова в участъка до яз. “Панчарево” ще започне контролирано изпускане по река Искър. Допълнително ВЕЦ “Пасарел” и “Кокаляне” ще работят на пълна мощност.

Същевременно е наредено да се поддържа свободен обем в “Бели Искър”, който да поеме допълнително вода при нужда. В най-критично състояние е яз. “Асеновец”. ВиК – Сливен, смята, че съоръжението ще започне да прелива до 4-6 дни. Затова се нарежда на града да използва вода за пиене единствено от язовира и да не се ползват подземни водоизточници.

Речното легло след язовирната стена било почистено и нямало опасност от наводнения, посочват от министерството. Според указанието свободен обем трябва да се поддържа и в язовирите “Калин” и “Карагьол”, както и “Дяково”, при който също започва изпускане, а постъпващият приток ще се използва за производство на ток.

Изпускане започва и на “Христо Смирненски” и “Копринка”. В случай на увеличаване на притока в “Йовковци” и съответно т.нар. висока вълна, ВиК следва да уведоми населението и компетентните органи, за да не се допуска заплаха за хората.

От яз. “Студена” все още няма нужда от контролирано освобождаване на вода, но са взети мерки за ограничаване на притока. За производство на електроенергия ще се използват и постъпващите излишни води в язовирите “Тополница”, “Жребчево” и “Копринка”.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *