Проверяват “Смокиня”: Какво се случва с дюните на плажа?

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разпореди проверка на морски плаж „Смокиня“. Инспекцията се предприема след информация в общественото пространство за нарушаване на целостта на дюни на ивицата. Екип на ведомството ще проследи има ли и какви са нарушенията по крайбрежната ивица, както и дали има основание за налагане на санкция на концесионера.

Жители на Созопол алармираха, че се разорава ивицата на плаж “Смокиня”, а концесионерът твърди, че се разчистват стари заведения.

Министерството на туризма води усилена комуникация с РИОСВ – Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и концесионерa по казуса. След като бъдат изяснени всички обстоятелства и бъдат проверени документите в тази връзка, ще бъде ясно дали има нарушения по Закона за Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които да обуславят налагането на глоба.

Задължение на Министерството на туризма е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Проверяват се и неохраняемите ивици. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството ще се налагат безкомпромисни наказания.

Министерството на туризма работи в сътрудничество с всички оторизирани институции и контролни органи и призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове.

Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/ 90 46 833, както и на имейл [email protected].

“Изпълнявам стриктно указанията на министерството на туризма, етапите на почистване на плажната ивица са посочени в закона. Първо плажа се подравнява, след това се изравнява с тежка техника, след това се минава ръчно, закупили сме две машини, които са механични сета, след това се редят чадърите. Обезопасява се срещу паразити, но тази година се наложи една промяна. Всички заведения на плажа са остарели, те са на 16 години, морето беше тази зима много бурно. Заведенията бяха почти паднали, решихме да ги подменим съвместно със собствениците. Под тях се оказа, че има струпани боклуци. На 2 м надолу се оказа, че са закопани фекални шахни, отпадъчни и помийни ями. Излезе и стара канализация, чугунена, която и нея изчистихме. Тогава извикахме геодезист, поставиха колчета, които са на 2,5-3 метра от началото на дюните. Те не са унищожени, вижда се от всички”, коментира пред БНР концесионерът на плажа на къмпинг “Смокиня – Север” Иван Алексиев. Той заяви, че няма нарушение и унищожаване на дюните.

 

kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *