Шестте лица на любовта

Най-новото представление на Габровския драматичен театър предизвика интереса на публиката напълно заслужено. Премиерата на „Любовни истории“ се състоя на 28 февруари, а втората премиерна дата е насрочена за 4 март, от 19.00 часа на голяма сцена.

 

Създаден по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, спектакълът е комедия от шест малки истории. В тях на преден план изпъкват любовта, разбирателството между двойките или липсата на такова и националните особености на шест народности. Режисьор и актьор в постановката е Златомир Молдовански, който получава академично актьорско образование в САЩ. Той има зад гърба си завиден опит от работата си в театри в Ню Йорк, Колорадо, Чикаго, Онтарио, Флорида и Мичиган. Основава и ръководи театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group).

 

Различната школа и прагматичният американски поглед му помагат да изведе темата за любовта като отражение на различни социални отношения. Чрез похватите на комедията и гротеската, като във фотоувеличение изпъкват личностни черти, проблематични взаимоотношения, обществени възприятия и нагласи. Героите са различни в любовта и идентични в нещастието си. Това, което ги разделя и изправя пред непреодолими колизийни ситуации, е и това, което ги събира, пречистени, разпознали себе си в любовта. Противоречията им служат като моментна снимка за състоянието на обществото – какво ни вълнува и какво считаме за важно в живота, къде преувеличаваме и какво отричаме. Зрителите се срещат с италианска, американска, френска, руска, арменска и българска двойка. Освен с тях, се сблъскват и с харакетрните им национални особености, комично хиперболизирани. Това, което ни разсмива у другия, неговата различност или общоприета наложена типичност, ни помага да разберем себе си и собствените ни страхове, стремежи и емоции.

 

Свежо поднесените образи са изиграни от младите актьори от габровската трупа Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски и Анатолий Ставрев. Към тях се присъединява и Златомир Молдовански като гост-актьор. Майсторската им игра, енергия и неподправена отдаденост на актьорската професия правят превъплъщенията им истинни и близки до зрителя. Няма да се сблъскате с излишно преиграване, нито с опити за поучаване какви сме и какви искаме да бъдем. Ще гледате театър, в който случващото се на сцената е част от самия живот – пъстро, комично, остроумно и забавно.

 

В постановъчния екип влизат помощник-режисьорите Гинка Дичева и Валери Радев, Сам Клап – звуков дизайнер, Джулия Тони Стоянова – художник и автор на мултимедията, Гергана Змийчарова – автор на плаката. Специално участие има и оперната певица Гергана Николаева като музикален педагог. Под нейното майсторско ръководство актьорите Поля Йорданова и Анатолий Ставрев изненадват публиката с вокални заложби, ключови за една от историите.„Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева“ 

 

Спектакълът „Любовни истории“ е осъществен в партньорство между ДТ „Рачо Стоянов“ и театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *