КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Да спрем далаверите на ГЕРБ

Корнелия Нинова призова Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов да излязат заедно срещу решението, което Министерският съвет трябва да вземе днес за концесионера на летище „София“. „Предупредихме, че след изборите моделът ГЕРБ е само пропукан. Бойко Борисов не може да управлява повече, но този модел е проникнал навсякъде и ще се съпротивлява докрай. Вече предприемат действия да се окопават във властта, да осребряват последните си дни и да залагат мини пред следващото управление“, заяви председателят на БСП. Тя предупреди новите играчи в парламента, че властта ударно слага нови ръководства на ключови държавни дружества. Сменят се неудобни директори на болници и са започнали ускорени процедури за продажба на общински болници там, където ГЕРБ има мнозинство в местната власт.

Нинова напомни, че правителството отлага в 12 без 5 плащанията на концесионера на летище „София“ за 10 г. Той ще бъде допуснат да управлява аеропорта и да се ползва от правата си, включително да събира такси и увеличава цените на билетите. Нинова припомни, че 4 години БСП се бори без резултат срещу сделката. Затова тя настоя новите партии в НС да препотвърдят предизборните си обещания за промяна на модела, да го направят заедно и да спрат решението на МС. Според Нинова концесията на летището е огледало на модела на паралелната държава. Тя предупреди, че ГЕРБ готвят и финансов удар към бюджета на държавата, защото задълженията на концесионера няма да влязат в България в следващите 10 г. Едно от първите действия на БСП след формиране на новия парламент и на нов кабинет ще бъде да внесе мораториум върху такива сделки.

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ се обяви за спиране на всички сделки и концесии от страна на правителството, заяви един от съпредседателите й адвокат Николай Хаджигенов в радиоинтервю. „Това е цирк, ние в цирк няма да участваме. Ние трябва да спрем всички свинщини, а не само една от тях, на Борисов. Това за концесията е окей, а то не е само това. Те сега докато си заминат до първия ден на Народното събрание, това ще е всеки ден и по 12 часа на ден. Т.е. всичко трябва да се спре, не само това“, обясни Хаджигенов.

БСП ще подкрепи правителство с мандата на „Има такъв народ“ в коалиция с „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“, защото те заявиха, че са за отстраняване на досегашния модел на управление, съобщи по-рано новоизбраният депутат от „БСП за България“ Христо Проданов. Той повтори, че левицата няма да участва в никакво правителство на ГЕРБ с или без участието на Бойко Борисов.

Хората на Слави Трифонов обаче видяха в изявлението предложение за коалиция, а не подкрепа. „От БСП могат да казват каквото си искат, но коалиция с тях няма да правим“, заинати се Тошко Йорданов. Той уточни, че „Има такъв народ“ остават отворени за разговори за бъдещо управление единствено с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *