Радев против промени в Конституцията като залог за нечие политическо оцеляване

Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване. Това заявява президентът Румен Радев в своя позиция, изпратена до bTV.

Думите му са по повод призива на премиера Бойко Борисов да се свика Велико народно събрание.

Държавният глава подчертава, че ще свика Народно събрание в срок. По негови думи обаче на дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура. В случай че това не стане, Народното събрание ще бъде разпуснато.

Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени, посочва се в позицията и се допълва, че президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията. Той обаче е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване.

Припомняме, по-рано днес Борисов предложи да се гласува свикване на ВНС, където половината депутати са мажоритарни. От ГЕРБ нямало да внасят своето предложение за нова Конституция, но очаквали предложението на Румен Радев. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто, обобщи той.

По този повод лидерът на „Изправи се.бг“ Мая Манолова заяви, че с предложението си Борисов цели да остане премиер до живот. 

Идеята за свикване на Велико народно събрание не е чужда на ГЕРБ, които успяха да тушират част от протестите през лятото именно с предложението си за нова Конституция. Тогава премиерът обеща интересното решение, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано ВНС.

Конституцията на ГЕРБ, написана по признание от Даниел Кирилов, претърпя пълно фиаско в парламента, въпреки че внасянето й бе подкрепено и от независими депутати, а и от Веселин Марешки, макар и с признанието, че не я е чел. Президентът Румен Радев оспори дори в Конституционния съд решението на ГЕРБ за парламентарна комисия, която да сондира мнения за нов Основен закон.

Автор:

news.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *