Мечтите са толкова важни, колкото и реалността ~ Лана Дел Рей

С дебела очни линия, замечтан поглед и кадифен глас Лана Дел Рей е една съвременна винтидж икона. Днес певицата и тестопицец празнува своя 35-и рожден ден. Кинематографичното звучене на музиката й пренася в златната ера на Холивуд, и неслучайно хитовете й стават саундтрак на ленти като „Великият Гетсби“ и „Господарка на злото“.

Елизабет Улридж Грант, както е истинското име на звездата, израства в семейството на учителка и предприемач заедно с брат си Чарли и по-малката си сестра Карълайн, която също е избрала артистична професия, само че на фотограф под псевдонима Чък Грант.

Като тийнейджър Лана е изпратена в пансион заради проблеми с алкохола, а когато завършва, е приета в университет, но решава да изчака с една година преди да продължи образованието си. Това време тя прекарва при своите чичо и леля в Лонг Айлънд, където работи като сервитьорка и се научава да свири на китара.

Тогава Лизи, както я наричат, започва да пише и изпълнява собствени песни в местни клубове, но още не гледа на музиката като свое призвание. На следващата година записва философия и метафизика в Ню Йорк, където живее известно време в Бронкс, а след това се премества в Бруклин.

Като доброволец по различни програми в помощ на бездомни и проблемни тийнейджъри тя разпознава музиката като свое призвание. Пред немското списание Blick разказва:

„Спомням си точно кога реших да бъда певица. Беше в колежа по време на посещение в индиански резерват. Онзи ден разбрах, че имам две опции: да правя музика или да доброволствам за каузи. Ако не бях избрала първото, сигурно щях да се занимавам със социална работа.“

Преди да привлече вниманието на музикални компании, Елизабет издава няколко краткосвирещи музикални колекции под псевдоними като Мей Джейлър и Лизи Грант. По-късно се спира на Лана Дел Рей, вдъхновена от престоя си в Маями и желанието за сценично име, „което да оформи нейната музика занапред“. Избира псевдонима, защото ѝ напомня за блясъка на крайбрежието и освен това „звучи прекрасно на върха на езика“.

Певицата започва да монтира сама клипове към свои парчета, които качва в YouTube. Комбинацията от документални и анимационни кадри заедно с необикновенното звучене на песни като “Video Games” и “Blue Jeans” впечатляват онлайн слушателите, а скоро след това Лана Дел Рей подписва договор със звукозаписна компания.

Музиката на Лана носи ретро и меланхолично звучене, съчетано с поп и хип-хоп, а с натрапчивата си атмосфера остава дълго в съзнанието.

Предлагаме някои мисли и цитати на винтидж иконата: 

 

Не е важно, колко хора ми дават съвет. Аз ще направя това, което моето сърце ми казва.

Аз съм силна, но самотна, като Мерилин Монро. 

Знам, че трябва да бъда жизнерадостна, но рано или късно ние все пак всички ще умрем.

Винаги съм мислела, че моето творчество само по себе си разказва за мен, но изведнъж се оказа, че то разказва на хората нещо съвършено неизвестно за мен.

Аз се чувствам съвършено различна, когато се влюбвам. То е като токов заряд. Когато се влюбваш в някого, ти просто си щастлив от това, че живееш.

Когато ти дълго не можеш нищо да постигнеш, когато ти отново и отново губиш всичко, на което се надяваш, на теб постепенно ти става все едно.

По-рано се чувствах самотна… в своите мисли. Имах постоянно чувството, че мисля различно, от останалите. Беше ми самотно в родният град. Не знаех, къде искам да бъда, но знаех, че не искам да съм там. Аз мисля, че тази самота е придала тъмен оттенък на всичко, което съм направила после.

Любовта е винаги въпрос на живот и смърт. И когато тя си тръгне, ти мислиш, че е настъпил краят на света и занапред има само пустота.

Считам, че нищо не става по погрешка. У Вселената има свой божествен план за всеки.

Когато щастието на някого е твое щастие, това е любов.

Няма нищо лошо да бъдеш мечтател. Мисля, че мечтите са също толкова важни колкото и реалността.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АВТОРKmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *