Роботът Джарвис куратор на арт биеналето в Букурещ

Творците са изправени пред ново изпитание, след като Букурещкото биенале за съвременно изкуство обяви, че за десетото си издание през 2022 г. ще разчита на куратора Джарвис – робот с изкуствен интелект, кръстен на системата, с която Тони Старк работи във филмите на „Марвел“ за Железния човек и Отмъстителите.

Роботът се разработва във виенското студио „Spinnwerk“ и първоначално ще има в речниковия си запас едно-две изречения. Джарвис ще се учи две години да събира необходимата информация от базите данни на университети, галерии и арт центрове. В края на процеса и на базата на стотици разгледани концепции системата ще бъде способна да отдели няколко имена, които намира за подходящи за участници в биеналето, разясняват от студиото пред „Арт Нюзпейпър“. Недостатъкът е, че Джарвис разчита единствено на организации, които поддържат нужната информация в електронна база данни и са съгласни да я споделят с него.

Въпреки че ще се проведе чак през 2022 г., когато се предполага, че светът няма да е парализиран от коронавируса, десетото издание на биеналето в румънската столица ще се проведе изцяло виртуално. За целта форумът отново ще си партнира с виенското студио за създаването на онлайн галерия, достъпна за цял свят. В допълнение, специални будки за виртуална реалност ще бъдат разположени в Букурещ и Виена – така всеки посетител, който не разполага с VR устройство у дома, ще може да разгледа творбите.

Деветото Букурещко биенале ще се състои през 2020 г. Озаглавено „Сбогом на проучванията“ и курирано от Хенк Слагер, то трябваше да се открие на 28 май. Заради кризата събитието е отложено за 28 юни и ще се проведе изцяло онлайн.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *