Веселин Маринов

Роден е в град Полски Тръмбеш на 4 август 1961 г., в семейството на Стефан и Йорданка Маринови. Има брат, който е с шест години по-голям от него. Веселин Маринов се занимава с музика от седми клас, когато става барабанист на ученическа група. По-късно става вокалист и композитор на групата. През есента на 1981 г. е поканен за вокалист в рок група „Импулс“. Чуват го на една от промоциите в родния му град, провеждани всеки месец в Дома на съветско-българската дружба или в зала на консерваторията, където следва. Първата му изява в „Импулс“ е на 2 декември 1981 г. във Видин. Първата записана песен на певеца с групата е „Среднощна музика“ в стил прогресив рок. Също така композира песента „Ти дойде“, спечелила първа награда на Младежки конкурс за забавна песен. През 1983 г. завършва Естрадния отдел на консерваторията в класа на Петър Димитров. В този курс са още Диана ДафоваНели РангеловаВаня КостоваГеорги Христов и Богдан Томов. През 1983 г. среща първата си жена – Мария, която е кандидат-студентка в Консерваторията и която по-късно става майка на дъщеря му. През 1984 г. се разболява от възли на гласните струни и претърпява две операции. Лекарите не му дават надежда, че ще продължи да пее и напуска „Импулс“.

През 1988 г. излиза първата му и единствена малка самостоятелна грамофонна плоча, озаглавена „Веселин Маринов“ [1], след нея – първата му дългосвиреща плоча, озаглавена „От любов“, през с. г. В тази плоча записва единствената песен в репертоара си по музика на композиторката Зорница Попова и по текст на сливенския поет Йордан Янков, озаглавена „Припомни си моето име“. През същата година се ражда дъщеря му Йоана. В периода 1988 – 1990 г. Веселин Маринов изпада в дълбока творческа криза и решава да замине за Германия. Там работи с агенция, която се занимава с представянето на различни модни колекции. След 4 години, през които е отделен от семейството си, издава два албума на немски език. Връща се в България. Печели Голямата награда на фестивала „Златният Орфей+“. През 1995 г. записва албума „Горчиво вино“, достигащ 185 хиляден тираж[2], чиито успех го кара да остане в България. Песента „Горчиво вино“ става „Мелодия на годината“ за 1994 г.[3]

След тригодишна пауза, през 1998 г., записва албума „Трифон Зарезан“, след него последователно следват албумите „Вино и любов“ (1999), „Винарната на любовта“ (2000), който е изцяло по музика на Тончо Русев, „Моя луда любов“ (2001) и „Моите песни“ (2002).

След 1998 г. Веселин Маринов записва почти всяка година нов албум, като сам си продуцира албумите (от „Горчиво вино“ насам) и ги представя на концертите си из цялата страна.

През 2003 г. записва два албума: „Пожарите на любовта“ и първия си коледен албум „Коледен сън“. На 17 април 2003 г. изнася грандиозен спектакъл в зала 1 на НДК, на който представя „Пожарите на любовта“.[4]

Следват албумите „Избрах за вас с любов (2004), „Осъден на щастие“ (2005), „Моят живот“ (2006), „Да се събудиш до мен – любовни балади“ (2007) и „Хубава жена“ (2008).

На 10 октомври 2009 г. Веселин Маринов сключва църковен брак с втората си жена – Цветанка.[5][6] През 2010 г. Маринов посвещава на Цветанка албума си „Още един хубав ден“.[7][8] Веселин Маринов и Цветанка се разделят през 2011 г.

През 2010 година, за втори път в кариерата си, записва 2 албума в една календарна година – „Още един хубав ден“ и втория си коледен албум „Най-скъпият подарък на света“. На следващата 2011 година записва юбилейната си колекция „Веселин Маринов – 30 години а сцена“, включваща в три компакт-диска 50 от най-хубавите песни в репертоара си, тъй като през тази година той навършва 50 години и 30-годишен творчески юбилей. В този албум е включена и песента „Нашата полиция“, която е неофициален химн на Министерството на вътрешните работи.[9][10][11] Песента е представена на празника на МВР през 2010 г. и е единствената нова песен в колекцията. На 2 декември 2011 г. се навършват 30 години от първата му концертна изява, затова певецът подчинява цялата година на този творчески юбилей, като представя най-популярните си песни с концерти в продължение на над два часа и половина в цялата страна. През същата 2011 г. издава още един албум – „Горькая любовь“, съдържащ някои от най-големите хитове на Веселин Маринов, записан на руски език и издаден в Русия. [12]

През 2012 г. записва албума си „Един мъж на 50“. Следва албумът „Носталгия“ от 2013 г., в който певецът изпълнява добре познати и обичани български песни от репертоара на български поп изпълнители. На следващата година записва албума „Островът на любовта“ (2014).[13]

През 2014 г. Веселин Маринов е рекламно лице на олио „Плиска“.[14][15]

На 9 декември 2015 г. изнася голям коледен концерт в зала 1 на НДК. Заедно със стотици деца пее „Над смълчаните полета“, „Шаро и първият сняг“ и „Тиха нощ, свята нощ“. Певецът посвещава три песни на децата в публиката и ги изпълнява в съпровод на две китари. Освен с децата, на сцената Маринов пее и с трио „Сопрано“ песента „Time to Say Goodbye“. На концерта изпълнява някои от големите си хитове, песни от двата си коледни албума и представя нова песен – „Жената на живота ми“. Тя ще бъде част албум, който ще излезе през 2017 г.

На 30 ноември 2016 г. певецът изнася голям юбилеен спектакъл, озаглавен „35 години на сцена“, в зала „Арена Армеец“, на който присъстват 13000 души. Специално за концерта е изградена двуетажна сцена, 210 кв. м. видеостена, а голям оркестър с утвърдени музиканти, вокалисти и балерини поддържат Маринов на сцената.[16][17][18] През същата година в периода 14 март – 15 август Веселин Маринов изнася 50 концерта из цялата страна, на които представя песните от юбилейната компилация „Златни хитове“.[19]

През 2016 г. записва юбилейна компилация с някои от най-хубавите си песни, посветена на 35-годишната му сценична дейност. Озаглавена е „Златни хитове“ и съдържа общо 68 песни в три аудио диска и един видео диск. [20]

През 2017 г. записва албума „Представи си…“.[21]

Освен поп песни, в репертоара си Веселин Маринов има и авторски фолклорни песни: „Слънце зайде“ (записана в албума „Горчиво вино“), „Песен искам“ (в албума „Осъден на щастие“), „Първа младост“ (в албума „Хубава жена“) и други.

През годините за него са написали песни композиторите Тончо Русев, който е написал около 100 песни за Веселин Маринов, Зорница ПоповаМария ГаневаНайден Андреев и други.

Дискография
Малки плочи
  • Веселин Маринов (Балкантон – ВТК 3916) (1988)
Студийни албуми
  • От любов (1988)
  • За любовта (1990)
  • Liebes Lieder (Любовни песни) (1992) – издаден в Германия
  • Die Sprache der Tranen (Езикът на сълзите) (1993) – издаден в Германия
  • Горчиво вино (1995)
  • Трифон Зарезан (1998)
  • Вино и любов (1999)
  • Винарната на любовта (2000)
  • Моята луда любов (2001)
  • Моите песни (2002)
  • Пожарите на любовта (2003)
  • Коледен сън (2003)
  • Осъден на щастие (2005)
  • Моят живот (2006)
  • Хубава жена (2008)
  • Още един хубав ден (2010)
  • Най-скъпият подарък на света (2010)
  • Горькая любовь (2011) – издаден в Русия
  • Един мъж на 50 (2012)
  • Носталгия (2013)
  • Островът на любовта (2014)
  • Представи си… (2017)
  • Легенда за любовта (2019)
Компилации
  • Хитове (1992)
  • Избрах за вас с любов (2004) – 2 CD
  • Да се събудиш до мен – Любовни балади (2007)
  • 30 години на сцена (2011) – 3 CD
  • Златни хитове (2016) – 3 CD, 1 DVD
Други песни
  • „Спомен“ – м. и ар. Любомир Денев, т. Волен Николаев – първи запис (1985)
  • „Мъжка песен“ – м. Георги Денков, т. Михаил Белчев, ар. Панайот Славчев, съпровожда ЕОКТР, диригент: Вили Казасян – от фестивала „Златният Орфей“ (1986)
  • „Грузия, обичам те“ – с участието на Кристина Димитрова и Георги Денков – м. Георги Денков, т. Иван Тенев, ар. Кристиян Бояджиев – от малка плоча на Бюро за младежки туризъм „Орбита“ (1986)
  • „Вуйчовата“ – с участието на Богдан Томов, Ася и Той, Кристиян Бояджиев, Асен Драгнев и Георги Денков (група „Нови коледари“) – м. Атанас Бояджиев, т. Димитър Керелезов, ар. Кристиян Бояджиев – от плочата „Коледари“ (1987)
  • „Контраст“ – м. и ар. Борис Чакъров, т. Иван Тенев, съпровожда ЕСО на БТР – от фестивала „Златният Орфей“ (1988)
  • „Тиква“ – м. и ар. Асен Драгнев и Иван Платов, т. Димитър Керелезов – от плочата „Парад на плодовете“ (1988)
  • „Щъркел“ – м. и ар. Асен Драгнев и Румен Бояджиев, т. Живко Колев – от плочата „21 забавни детски песни за животните“ (1988)
  • „Завръщане“ – м. Йордан Чубриков, т. Иван Тенев, ар. Борис Чакъров – от плочата „Песни за Омуртаг от Йордан Чубриков“ (1989)
  • „Весел пленник“ – м. Симеон Панчев, т. Ваньо Вълчев, ар. Александър Савелиев – от плочата „Панорама на младите 4“ (1990)
  • „Тази песен е за вас“ – м. и ар. Йордан Чубриков, т. Емил Розин – от малка плоча на Завод „Мехатроника“ – Габрово (1990)
  • „И ще те обичам“ – м. и ар. Пламен Велинов, т. Мариета Ангелова – от конкурса „Песни за София“ (2004)
  • „Къде си“ – м. и т. Веселин Маринов (2005)
  • „Песен за Благоевград“ – м. и т. Димитър Янев, ар. Пламен Велинов – от албума „Македония фолк – Благоевград“ (2005)
  • „С любов до край“ – м. и т. Атанас Косев, ар. оркестър „Канарите“ – от албума „Празничен хоровод 2“ (2005)
  • „Песен за трендафилот“ – м. Тончо Русев, т. Евтим Евтимов, ар. Пламен Велинов – от 10-и юбилеен фестивал „Еврофест“ – Скопие, Македония (2006)
  • „Песен за Варна“ (2007)
  • „Коледа“ – с участието на Петя Буюклиева, Мариана Попова, Дани Милев, Йордан Караджов и Александър Мариновски (от група „Сигнал“) – м. Владимир Априлов и Пламен Велинов, т. Владимир Априлов, ар. Пламен Велинов – от сингъла „Коледа с Мото-Пфое“ (2007)
  • „Децата на България“ – с участието на Йордан Караджов („Сигнал“), Атанас Пенев (Б.Т.Р.), Миро, Деси Добрева, група „Акага“, Нина Николина, Калин Вельов и „Бон-бон“ – от проекта „Българската Коледа“ (2008)
  • „Нашата полиция“ – м. Тончо Русев, т. Евтим Евтимов, ар. Пламен Велинов – песен за празника на МВР (2010)
  • „Златна Добруджа“ – м. Тончо Русев, т. Евтим Евтимов, ар. Пламен Велинов (2010)
Видеоалбуми
  • Вино и любов (1999)
  • Винарната на любовта (2000)
  • Моя луда любов (2001)
  • 20 години на сцена (2001)
  • Моите песни (2002)
  • Пожарите на любовта (2003)
  • Коледен сън (2004)
  • Избрах за вас с любов (2004)
  • Осъден на щастие (2005)
  • Моят живот (2006)
  • Veselin Marinov Best Video Selection 1 (2006)
  • 25 години на сцената (2007)
  • Veselin Marinov Best Video Selection 2 (2007)
  • Празничен концерт (2009)
  • Още един хубав ден (2010)
  • 30 години на сцена (2012)
  • Един мъж на 50 (2012)
  • Носталгия (2014)
  • Островът на любовта (2015)
  • Златни хитове (2016)
  • 35 години са сцена (2017)
  • Представи си… (2018)
Награди и отличия
  • Първа награда и награда на публиката за песента „Ти дойде“ – Младежки фестивал за забавна песен – 1983 г.
  • Втора награда за песента „На пристана любов“ – Младежки фестивал за забавна песен
  • Първа награда за песента „Пиано за двама“ – Младежки фестивал за забавна песен
  • Награда на Международния фестивал за млади изпълнители в Тбилиси, СССР – 1986 г.
  • Голяма награда – фестивал Интервизия в Прага – 1989 г.
  • Голяма награда – фестивал „Златният Орфей +“ – 1994 г.
  • Мелодия на годината“ за „Горчиво вино“ – 1994 г.
  • Втора награда за песента „Жена на балкона“ – радиоконкурс „Пролет“ – 1997 г.
  • Първа награда за песента „Пирине вечен“ – Пирин фолк (Сандански) – 1998 г.
  • Първа награда – фестивал Еврофест в Скопие – 1999 г.
  • Първа награда за песента „Първа есен“ – Пирин фолк (Сандански) – 1999 г.
  • Първа награда за песента „За това си струва“ – Пирин фолк /Сандански/ – 2000 г.
  • Първа награда за песента „Един е Яне“ – Пирин фолк (Сандански) – 2001 г.
  • Първа награда за песента „Любовна вечеря“ – Пирин фолк (Благоевград) – 2002 г.
  • Грамота за изключителен принос към развитието на фестивала Пирин фолк с юбилейна статуетка – 2003 г.[22]
  • Трета награда и награда на публиката за песента „Песен искам“ – Пирин фолк (Банско) – 2004 г.
  • Певец на годината – Годишни награди на телевизия „Планета“ – 2003 г.
  • Певец на годината – Годишни награди на телевизия „Планета“ – 2004 г.
  • Певец на годината – Годишни награди на телевизия „Планета“ – 2005 г.
  • Първа награда за албума „Коледен сън“ – „Кристална лира“ – 2005 г.
  • Първа награда за концерта-представяне „Осъден на щастие“ – „Кристална лира“ – 2005 г.
  • Награда за 25 г. активна творческа дейност – Годишни награди на телевизия „Планета“ – 2007 г.
  • Почетен гражданин на Полски Тръмбеш от 2004 г.

https://bg.wikipedia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.