Морето в картините на Марина и Николай Русеви

РИСУВАТ ГО НЕПРЕКЪСНАТО И ВСЕКИ ПЪТ ТО
ИЗГЛЕЖДА РАЗЛИЧНО

Разнообразна творческа 2008-а изпратиха художниците Марина и Николай Русеви от Варна. Двамата са младо и талантливо семейство, възпитаници на Националната художествена академия в Санкт Петербург. Марина е рускиня, омъжва се за българския си колега по време на следването и идва да живее в родния град на Николай. Тя израства в семейство на известни художници, а в творбите й днес личи стилът на руската класическа школа. Нейният баща е академик Александър Варенцов, който през тази година стана народен артист на Русия.
Марина Варенцова и Николай Русев подредиха не една изложба у нас и в чужбина, самостоятелно или съвместно с други творци. Най-много се гордеят с участието си в един от последните форуми, проведен през есента на миналата година в историческата област Далмация в Хърватия. По покана на академичната общност на адриатическия регион, в кметството на Биоград на мору, древната столица на Хърватия, творческото семейство гостува с професионално и специално подготвени платна маслени бои. Сред тях с подписа на Николай са само морски пейзажи, а Марина допълва “водопада от багри” със забележителни платна с природни и градски пейзажи. Впечатляващите й работи в тази експозиция се продават за часове до последната “бройка”. Притежатели на нейните картини стават бизнесмени, ценители и кметът на града.
През 2007 г. двамата също имаха изложба в Хърватия и се върнаха оттам  с почетни грамоти, връчени от хърватския министър на културата. Същата година  участваха и в благотворителен аукцион в Загреб. През ноември 2008 г. Марина и Николай Русеви взеха участие в четвъртото Международно изложение на изящните изкуства в Анкара. В Централния културен център “Кемал Ататюрк” в турската столица подреждат произведенията си автори от 40 държави от три континента, а одобряването за участие прави комисия, която определя само осем автори от 180 кандидати. Така в тази група попадат и нашите художници, единствени от България, а в Анкара, докато трае събитието се вее българското знаме. Там варненските художници представят себе си и българското изкуство с над 50 работи. По време на форума в Анкара талантът на двамата творци мотивира решението на китайски специалисти да отправят покана към тях за участие в международно изложение на художници в Пекин през тази година.
Докато траеше изложението в Турция, в централна галерия в гр. Мангалия в северната ни съседка бе експонирана мащабна самостоятелна изложба на творческия тандем Русеви също с над 50 творби. Гостуването в румънския черноморски град бе по покана на Луиза Кала, известна художничка, съпруга на корабособственик, която днес е и известен меценат в областта на изящното изкуство.
Марина и Николай са сред малкото ни художници, които са канени редовно на пленери в страната и в чужбина. През миналата година Русеви са участвали в над десет пленера, където сътворяват уникални творби. В творческата си биография през миналата година творческото семейство отбеляза още едно успешно представяне – в Българския културен институт в Будапеща и в Дом “Витгенщайн” – Виена, под егидата на българското Министерство на културата. Работите им са сътворени с експресивен замах на четката, с романтика в сюжета, освободеност и същевременно дълбочина на изказа. Като хора, живеещи край морето, те го рисуват непрекъснато и всеки път  то изглежда различно. В началото на тази година Марина и Николай подредиха нови платна в престижна софийска галерия, където гостуват съвместно с други свои колеги от страната.

 

 


СВЕТЛА ТУХЧИЕВА-Автор

 

 

 

 

Източник-http://www.morskivestnik.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *