Джорджия О‘Киф

Джорджия О’Киф, (на английскиGeorgia Totto O’Keeffe е американска художничка. Известна е с картините на цветя, не

Родена е на 15 ноември 1887 г. в Уисконсин като второ дете от седемте деца на Франсис и Ида О’Киф.

Родителите на Джорджия работят в млечна ферма. След продажбата на фермата семейството се премества да живее в щата Вирджиния, където израства О’Киф. Още от малка изявява желание да стане художник и при това е подкрепена от майка си. Получава първи уроци по рисуване в Уисконсин. По-късно се учи в Чикаго и в Ню Йорк.

Джорджия О’Киф, фотография на Алфред Стиглиц, 1918

През 1908 г. се запознава в Ню Йорк с фотографа и галериста Алфред Стиглиц, с когото по-късно, през 1924 г., се женят.

Стиглиц изключително много фотографира О’Киф и я въвежда в кръга на своите приятели. Под негово влияние тя започва да рисува отново. През 1918 г. Джорджия се запознава с много от американските модернисти, които са част от кръга около Стиглиц. По това време тя започва да рисува с маслени бои като се отдалечава от своите акварели. От 1923 г. нейните пейзажи и натюрморти се показват активно по изложби и тя става все по-популярна. През 1925 г. показва своята първа голямо-форматна картина на цвете Петуния No. 2. Завършва и картини на сгради от Ню Йорк.

Умира на 6 март 1986 г. в Санта Фе, Ню Мексико.

Създадената от Джорджия през 1932 г. картина Jimson Weed/White Flower No. 1 е продадена от Сотбис Ню Йорк през ноември 2014 г. за 44,4 милиона долара. Това е най-скъпо продадената картина на художничка в историята на изкуството.[1]

Небостъргачи от Ню Йорк и пейзажи от Ню Мексико. Считана е за майката на американския модернизъм.

Джорджия О'Киф – Уикипедия

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *