Тръмп или Байдън: 3 важни фактора за всеки от кандидатите

Повече от 90 милиона души вече са гласували по-рано лично или по пощата, повече от половината от гласоподавателите на последните президентски избори през 2016 г., а рекордни данни за избирателната активност се очакват на изборите този вторник, съобщава Би Би Си.

Двамата кандидати, президентът Доналд Тръмп и бившият вицепрезидент Джо Байдън, бързат с последните кампании, за да привлекат нерешителните.

Ще е достатъчно ли предимството, което настоящият президент обикновено има за Тръмп да бъде преизбран? Дали пандемията от коронавирус ще наклони баланса в полза на Байдън?

Представяме 3 фактора, които могат да решат избора за един или друг кандидат, като се започне с възможностите на настоящия президент.

Доналд Тръмп: Пътят към втори мандат

1. Вярна основа

Базата на Доналд Тръмп се придържа твърдо от кампанията през 2016 г., когато митингите за тогавашния кандидат имаха хиляди и хиляди участници, посветени на обещанията на републиканския магнат.

Въпреки всичко, което се е случило оттогава, Тръмп не е имал сериозен спад в популярността (нито е имал сериозни увеличения), както отбелязва журналистът на Би Би Си Мундо, Херардо Лисарди.

“Това е лоялна база, може би дори повече за него, отколкото за Републиканската партия”, казва той.

Кой формира тази база? Това е по-сложен въпрос, отколкото изглежда на пръв поглед, но най-общо казано става дума за бели мъже без университетско образование и живеещи в селските райони.

Ролята им беше решаваща на изборите през 2016 г., особено в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, традиционно демократични щати, които по този повод се обърнаха в полза на Тръмп.

По време на цялата кампания и въпреки настоящата здравна криза, Тръмп успя да продължи да привлича голям брой хора на своите събития, които демонстрират с ентусиазъм, подобен на този отпреди четири години.

2. Управлението на икономиката

Тази седмица се появиха данни, които сочат към икономическо възстановяване след опустошенията, причинени от пандемията.

Според информацията, публикувана в четвъртък, американската икономика е нараснала на безпрецедентно ниво през третото тримесечие със 7.4% увеличение на БВП, еквивалентно на годишен темп от 33.1%.

Преди да избухне здравната криза, икономиката беше един от големите активи на Тръмп за осигуряването на преизбирането.

Самият президент е споменава за това в някои от своите речи, в които той обича да казва, че работата е била „практически свършена“ преди февруари и че е трябвало да „се заеме с кампанията“ поради бързото влошаване на икономиката от тогава.

Във всеки случай, социологическите проучвания показват, че гражданите са склонни да се доверяват повече на републиканските кандидати, отколкото на демократите, когато става въпрос за управление на икономиката и Тръмп използва това в своята кампания, за да породи безпокойство или нервност относно възможното пристигане на Байдън до Белия дом.

3. Защита на консервативните ценности

Един от най-големите стълбове на кампанията на Тръмп е да се хули опонента му, като се нарича социалист или марионетка на радикалната левица на Демократическата партия.

Изправен пред това, президентът се представя като единственият, способен да поддържа закона и реда и най-традиционните ценности.

„Иска да отмени Коледа!“, Възкликна Тръмп, имайки предвид Байдън на неотдавнашен митинг.

Републиканецът посочи протестите срещу полицейското насилие, които се проведоха в различни градове на страната през последните месеци, за да предупреди за “хаоса и безредието”, които според него демократите ще разпространяват навсякъде, където управляват.

Фактът, че успя да въведе три консервативни съдии във Върховния съд за един мандат, служи и като придружително писмо до онези избиратели, които, без да се съгласят с начините на Тръмп, аплодират тези назначения за тяхното трайно и решаващо въздействие върху бъдещето на страната.

Джо Байдън: Третият път ли е шанса?

1. Гласуването срещу Тръмп

Не трябва да се отнема ролята на демократичния кандидат, но практически всички анализатори, с които се консултира Би Би Си Мундо, са съгласни, че основният фактор, който може да даде победа на Байдън, е дълбокото отхвърляне на Доналд Тръмп не само от демократите, но и от сектор на разочарованите републиканци.

Изборите, на които президентът се стреми към втори мандат, който в исторически план обикновено се постига, са референдум за управлението му.

В случая с Тръмп рейтингите с ниска популярност показват, че той може да загуби този референдум, особено заради политиката му към коронавируса, който той настоява да игнорира, въпреки факта, че броят на починалите в страната надвишава 225 000.

„Това определено е глас срещу Тръмп“, казва Робърт Шапиро, професор по политически науки в Колумбийския университет, пред Би Би Си Мундо.

“Хората са по-мотивирани да го изгонят. Има проект “Линкълн “, основана от републиканците група, която не подкрепя непременно програмата на Байдън, но иска Тръмп да напусне.”

Кои са републиканците са готови да „гласуват за врага“, за да не остане Тръмп в Белия дом

Трябва да се отбележи, че официалната подкрепа на Републиканската партия за Тръмп е неоспорима, но все повече се чуват гласове на фигури, които някога са имали тежест във формацията, които признават, че ще гласуват за Демократическата партия за първи път.

Последният от тях беше бившият сенатор Джеф Флейк, който публикува видео в социалните мрежи в четвъртък, в което обясни защо реши да гласува за Байдън в спорен щат като Аризона.

2. Способност за мобилизиране на широка коалиция

Според данни от американския изборен проект, повече от 90 милиона американци са гласували предсрочно, по пощата или лично, до края на тази седмица.

Това е цифра по-висока от общия брой на очакваните гласове на изборите през 2016 г. въпреки факта, че все още остават няколко дни за изборите.

„Съществува убеждението, че високата избирателна активност е от полза за демократите и обратно“, казва Матю Рекърд, професор по социални науки в държавния университет в Сан Хосе в Калифорния.

Това не е точна наука: Не знаем дали тези предсрочни гласове са за демократичния кандидат или просто показват, че избирателите са по-предпазливи по отношение на заплахата от коронавируса и предпочитат да гласуват, вместо да чакат изборния ден.

Във всеки случай обществеността изглежда по-мотивирана и Джо Байдън, с примирителното си и обединено послание, успя да спечели подкрепата на различни сектори, които не се чувстваха така призвани да гласуват за демократа Хилари Клинтън през 2016 .

Умереният му характер също му позволява да привлече демократи в центъра и дори републиканци, за които Бърни Сандърс или Елизабет Уорън представляват най-лявото крило на Демократическата партия.

3. Пандемията

По време на предизборната кампания стана ясно, че начинът на Байдън да се справи с пандемията covid-19 е напълно противоположен на този на президента Тръмп.

Не само във формите – той постоянно се появява с маска, организира митинги, в които присъстващите участват от автомобилите си и споменава жертвите на болестта в своите речи, но и в предложенията си за управление на кризата.

И той, и кандидатът за вицепрезидент Камала Харис или бившият президент Барак Обама многократно са подчертавали в предизборни събития грешките, направени от администрацията на Тръмп и неспособността му да спре разпространението на вируса.

Послание, което вероятно ще има отзвук във важни групи от електората, които са най-засегнати от тази криза, особено в напреднала възраст, които изглежда избират кандидата на демократите.

Още повече, когато президентът използва последните си предизборни митинги, за да се подиграе на вниманието, отделено на пандемията.

“Covid, covid, covid! Медиите говорят само за това!”, Критикува Тръмп, докато данните за ежедневните инфекции в много щати в страната отбелязват по-високи данни от данните от март.

Панорама, която представя обезкуражаващ хоризонт за следващите няколко месеца, въпреки че президентът настоява, че „кривата вече се огъва“ и пандемията скоро ще бъде преодоляна./ БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *