„Целувката“ на Райнис Гелов изпраща послание за мир, любов и хармония

Скулптурно-монументалната композиция „Целувката“ на Райнис Гелов е сред предложенията в програмата на Столичната община за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от граждани и избрани от тях с гласуване. Това е един от 38-те проекта на инициативата „София избира“ и един от малкото, свързани с култура. Той има подкрепата на Съюза на българските художници и Съюза на архитектите. До 30 ноември всеки може да даде гласа си за едно от предложенията, което иска да бъде реализирано от Столичната община през 2021 г. Всички те са публикувани на сайта https://www.sofia.bg/sofia-izbira. Проектът или проектите, които получат най-много гласове от вота на гражданите, в рамките на бюджета от 1,5 млн. лв., ще бъдат включени в капиталовата програма на София за 2021 г.

Композицията „Целувката“ е предназначена за паркова среда и по думите на автора може да се превърне в част от програмата на Столичната община за създаване на знакови места в София. Тя е следствие на идеята за оформяне на емблематични части от градската среда със силно положително въздействие. „Целувката“ е универсален символ с общочовешки ценности, обединяващ хората около посланията за мир, любов и хармония. Райнис Гелов предлага пластиката да бъде поставена в близост до Моста на влюбените, така тя ще бъде видима от НДК, музея „Земята и хората“, Музея за съвременно изкуство, хотел „Хилтън“, от преминаващите по булевардите „България“ и „Черни връх“. Монументалната скулптура ще бъде изработена от неръждаема стомана. Височината в най-голямата й част ще бъде 4.70 метра при обща дължина от около 6 метра и ширина около 3 метра. В основата й ще бъде излят постамент от бетон с покритие (каменни плочи).

Скулпторът Райнис Гелов има още три проекта, вече реализирани в столицата. Негови произведения се намират в частни колекции по света. Гелов е завършил Националната художествена академия, член е на УС на СБХ. Работи с разнообразни технологии и материали – стомана, бронз, камък, керамика, дърво, смола. Рисува графика и икони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *