16 хиляди дръвчета подарък за столичани за обогатяване на зелената система на града

16 000 дръвчета – плодни, медоносни и горски, получиха навръх Деня на народните будители жители на София, а инициативата предизвика истински фурор.

Всеки желаещ можеше да вземе до 10 фиданки, като поема отговорността да го засади на законоустановено място и отглеждано с внимание. За да няма грешки, всеки получил дърво, получи и инструкция как да съхрани, как да посади и как да отглежда дърветата.

Инициативата е на “Гората.БГ”, а създателят Никола Рахнев каза за БГНЕС, че с този жест искат да провокират хората да се събудят за повече добро и да правят повече добри неща, както и да помогнат за развитието и обогатяването на зелената система в града.

„По един символичен начин отбелязваме и, че инициативата ни достига 1 млн. засадени дървета с доброволци, след 8 години усилена работа. Тази есен постигаме целта си“, каза той и обяви, че докато тук те подаряват фиданки от други разсадници изпращат близо 100 000 медоносни дръвчета на пчелари в цялата страна, около 30 000 на общини както и, че се подготвят комплекти за отглеждане на собствено дърво от деца, като тази им кампания ще продължи до края на ноември.

Той добави, че само през този залесителен сезон ще раздадат и засадят над 150 000 дървета.

Сред взелите дърво е и Петя Цанова, която е довела и децата си. Те за първи път взимат дръвчета от тази инициатива, но не за първи път ще садят фиданки.

„Ние живеем в къщите в кв. „Левски“. Ще ги засадим и в двора, и в междублоковите пространства, които са останали. Липсва ѝ зеленина на София. Това е болна тема. Липсва в междублоковите пространства, по площадките, липсва навсякъде, презастроена, но обеззеленена“, каза тя и обясни, че дърветата се хващат, когато се сади със желание, хубавото вкореняване, осигуряване на влажност и слагане на по-едра тор и листа.

14-годишната ѝ дъщеря Михаела засажда дръвчета от 6-годишна и е наясно как и колко често трябва да се поливат.

„Някои растения искат по-често, някой могат да изгният при повече вода. Смокинята я поливаме 3-4 пъти в седмицата“, разясни Михаела.

С дръвчета в ръце е и 18–годишният Андрей Павлов, който преди седмица е засадил първото си дърво в живота. В торбите си носи фиданки на кайсия, ябълка и акация.

„Три от тези дръвчета ще ги засадим в междублоковото пространство, ние сме от „Люлин“. Има доста свободно място в нашия квартал и има място къде да се посадят тези дръвчета. Идеята е хубава и ще помогне за в бъдеще да се озелени повечето пространство, което е свободно в нашия квартал“, обясни той.

От думите на организатора на събитието Никола Рахнев стана ясно, че фиданки е благоприятно да се засаждат до месец април.

„Може да се сади до пролетта, по всяко едно време, когато не е замръзнало, не е прекалено кално и много студено, защото вече дърветата са в състояние на зимен покой. Оттук-насетне до средата на април е възможно да бъдат засаждани“, заяви Рахнев и посочи, че през зимата не трябва да се поливат, особено, ако времето е типично за сезона и има сняг. В случай, че е слънчево и сухо трябва да се поливат. А през лятото трябва да се поливат колкото се може по-често, но не по-рядко от веднъж седмично, уточни още той. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *