Българка донесе новата мода от Англия и САЩ: Да нарисуваш булката, докато минава под венчило

Сватбената художничка Теодора Атанасова не заменя фотографа, а добавя артистичен щрих към мига, когато двойката е най-щастлива.

Семейният портрет над камината вече не е само спомен от миналото на аристократична фамилия в частното ѝ имение. В днешно време младоженци му отреждат място в модерния апартамент в сърцето на големия град. А сватбени художници запечатват в него миг от церемонията, рисувайки на живо по време на бракосъчетанието, пише „Марица“.

„Това е шанс да изобразиш булката, когато е най-красива и щастлива. Платното запечатва атмосферата, времето, модата. А самото създаване на портрета се превръща в част от забавлението за гостите на сватбата. Най-ценното обаче е чувството, което превръща картината в импресия, вместо да запечатва с фотографска точност“, казва художничката Теодора Атанасова.

Нейният път от автор на живописни платна с пейзажи и цветя до сватбен художник минава през Англия. Точно там българката направила първите си сватбени портрети. Завършила е столичната Художествена гимназия, а след това и Националната художествена академия със специалност „Пространствено оформление“. Работила е в областта и на графичния дизайн, и на 3D визуализацията, а след това и като декоратор в сватбена агенция.

Когато през 2018 г. тръгнала за Острова, Теа решила, че и там трябва да намери начин да съчетава романтиката в подготовката на една сватба и радостта от рисуването. Оказало се, че във Великобритания, както и в САЩ, сватбените художници са хит и много младоженци ги канят да им направят портрет по време на самата церемония и партито след нея. Понякога се рисува моментът, в който двамата слагат подпис. Други искат първия танц, трети ​- класически портрет под арка с цветя. При всички случаи трябва да се пресъздаде атмосферата, декорацията, настроението, стилът на сватбата и историческото време, казва Теодора Атанасова.

А да се наредиш сред тези, които младоженците ангажират, изобщо не е лесно. Половин година отнело на българката ​да направи портфолио, което представя работата ѝ, за да получи първия ангажимент ​- да рисува на сватбата на индийка и англичанин в имение край Ливърпул. Дълго колата пътувала само из разкошния парк, докато отведе Теа заедно с останалите гости пред входа на замъка, който е предпочитан за бракосъчетания в района. Младоженците избрали да бъдат изобразени сред гостите си. Днес оригиналното платно е в дома на родителите на булката. А за младото семейство направили принт, който обаче досущ пресъздава истинската картина – с текстурата на канавата. Картината младоженците отпечатали и върху благодарствените писма, които изпратили на гостите, които са ги уважили.

У нас тепърва ще навлиза модата на сватбените х​уд​ожници, прогнозира Теа. И като сватбен агент в миналото се е убедила, че церемониите тук стават все по-добри и често повтарят западния стил – привнасят и подхода при декорацията, и маниера на забавлението – с музиканти на живо, огнено шоу, заря, танцьори. Вече има вариант дори за карикатурист, който по време на сватбата да направи шарж на младоженци и гости. Или пък всички, които присъстват, да създадат заедно поп арт платно с образите на младото семейство.

В чужбина тази услуга е отделен сегмент от организацията на сватбата – забавлението на гостите и шоу елемента в партито. У нас пандемията слага прът в колелото по пътя напред на сватбената индустрия, защото в трудно време двойките се отказват първо от екстрите. След като се прибрала в родината обаче, Теа участвала на сватбено изложение, където представила услугата сватбен художник. И вярва, че тепърва тя ще получи одобрение и ще се наложи и у нас. Вместо от български двойки продължава да получава повече покани от младоженци от Острова. Засега няма как да приема ангажиментите заради трудностите около подобни пътувания в условия на изолация.

Това лято Теа станала сватбен художник на младо семейство, което направило сватбата си в шато в старинен стил в България. Заради красотата на комплекса избрало да бъде нарисувано на фона на сградата. Друга булка пък предпочела по време на церемонията художничката да изобрази сватбения ѝ букет.

Това е доста предпочитан вариант – защото е по-непретенциозен, казва Теодора Атанасова. А и доста по-евтин. Създаването на такава картина излиза около 400-500 лева. В същото време за фигурална композиция с младоженците цената е около 600 евро. В основната част картината се създава с маслени бои на живо, но иска и няколко дни довършване в ателието. После още месец съхне в дома на семейството.

Българите искат всеки гост да се познае на картината

„Рисуването на живо е бързо, интуитивно и експресивно, затова и толкова вълнуващо. Най-важното за мен е да пресъздам романтиката и красотата на момента. Българите оценяват такава естетика, но и са доста критични клиенти – те искат едва ли не всеки да се познае на картината“, усмихва се Теа.

Категорична е, че сватбеното платно не замества фотографа, нито видео оператора, а е само допълнителен по-артистичен щрих и спомен. Нещо повече – в последните години хората с фотоапарат и камера се опитват да се доближат до рисуването, като правят художествена, а не репортажна сватбена фотография. Добавят ефекти, обмислят композицията и по-скоро снимките се приближават до живописното платно, отколкото то до тях.

Колкото до Теа, тя продължава да рисува живопис, след като е пробвала себе си в графиката, скулптурата, плаката. За мен да съм сватбен художник е още едно творческо предизвикателство, чрез което изразявам себе си и опитвам нещо различно в изкуството, правейки хората щастливи, казва авторката. Рисува булки и цветя не само на сватба. Една от тях краси дори корицата на книгите на майка ѝ.

Теодора Атанасова не е от художниците, които често правят изложби в галерии. Но обмисля да създаде свой виртуален артсалон. А защо не, и да рисува онлайн на сватби с включване на живо от ателието си в България, докато младоженците се веселят някъде на остров Бали?

 

От

Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *