„Енерго-Про“ очаква 1,7% поскъпване на тока

От енергийните компании, които произвеждат, пренасят и доставят ток за домакинствата, единствено „Енерго-Про“, което обслужва Североизточна България, публикува прогноза с колко ще поскъпне електроенергията от 1 юли, а именно – с 1,7%. По закон месец преди да внесат заявленията си в КЕВР за цени, компаниите са длъжни да оповестят прогнозата си. НЕК, ЧЕЗ, ЕВН, „Енерго-Про“ публикуваха съобщения, но само последното бе с прогноза.

НЕК съобщава на сайта си, че не разполага с пълната информация за ценообразуващите елементи и не може да прогнозира каква цена ще поиска. От „ЧЕЗ Електро България“ съобщават, че с цената ще искат да покрият присъщите си разходи, като елиминират кръстосаното субсидиране. От компанията заявяват, че ще отразят харчовете за купуване на ток за покриване на технологичните разходи и инвестициите за тази година, които са 100 млн. лв., също разходи за балансиране, както и възвръщаемостта, която им се полага.

От „Електроразпределение Юг“ съобщават, че предложението им ще е на база цените от 1 юли 2020 г., индексирани с разликите между прогнозираното и реално пренесеното количество еленергия, между прогнозната и реално платената цена за тока за технологични разходи, между планирани и реализирани инвестиции. Ценовото заявление на „ЕВН България Електроснабдяване“ ще отрази либерализацията на пазара на ток, необходимите им приходи и парите за енергийна ефективност.

АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ „Бобов дол“ и ЕСО не са оповестили на сайтовете си прогнози за цените си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *