Изложбата „Данте плюс 700 – Софийско издание“ е подредена на ул. „Париж“

2021 е важна година за Италия – честват се 700 години от смъртта на великия италиански поет Данте Алигиери. По този повод можем да се насладим на уникална изложба, организирана от Италианския културен институт в София.

Колективната експозиция, озаглавена „Данте плюс 700 – Софийско издание“, e заимствана от проекта „Данте плюс 700“ в Равена, по идея на Марко Миколи от студио „BONOBOLABO“, Италия. Тя обединява 32-ма творци, които вдъхват живот на една нова идентичност на поета. Използваните от тях изразни средства са илюстрация, комикси и стрийт арт, геометрично чертане и дори 3D анимация. Творбите, носещи логото ARIA, са анимирани от миланското студио „Alkanoids“ и може да се видят с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони „ARIA the AR Platform“.

С откриването на изложбата, организирана от института в сътрудничество с посолство на Италия в България и „BONOBOLABO“, се дава начало на поредица от събития, посветени на патриарха на италианския език и литература Данте Алигиери.

Изложбата, отпечатана на големи пана, изложени на оградата на посолството и пред входа на Италианския културен институт, се намира на пешеходната част на ул. „Париж“ в София и може да бъде разгледана свободно до 25 юни, научи ДУМА от Таня Петрова, организатор събития на ИКИ.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *