Крум Зарков: Доверието в институциите в държавата е под кота нула

„Няма сфера, в която правителството да се е провалило толкова ясно, категорчино и безспорно, колкото в системата на правосъдието. За реформа в сектора въобще не може да става дума.

Периодът през 2017 г. започна с два мониторингови механизма – един на Европейската комисия и един на Съвета на Европа, а излизаме от него с три. От Европа, нашите проблеми прескочиха Атлантика – и отидоха до щатските сенатори, един от които председател на Комисията им по външна политика. Оставете дори американците и европейците – българите всеки ден виждат и знаят, че са подложени на брутален двоен стандарт.

Борбата с корупцията по високите етажи е с нулев резултат, всеки един от нас е принуден да живее в някаква схема. Нито един от проблемите, които стояха на масата на политиците през 2017 година не е намерил своето решение днес – а напротив – бележи се регрес по много от тях.”

Това заяви в ефира на БиТиВи по време на предизборен дебат кандидатът за народен представител от коалиция „БСП за България” в Русе Крум Зарков.

По думите му това е резултат от четири-годишна работата на трима министри на правосъдието, на един вицепремиер и външен министър, на безброй стратегии, актуализирани стратегии, съвет.

„И накрая – живеем в корумпирана държава с разградени институции, в които доверието е „под кота 0”, категоричен е социалистът. Той отбеляза, в този период на безсилие и безволево правителство се е утвърдила ниша – на олигархично-престъпния модел, в който някои, които имат пари могат да си позволят всичко и да печелят още повече пари, а редовият гражданин – плаща, всеки ден. „Колкото и далече да изглежда темата „правосъдие” , хората трябва да знаят, че бърка в джоба и ипотекира бъдещето на всеки един от нас”, смята Зарков.

„ Нужно е да се преразгледа из основи статута и начина на действие на прокуратурата, в т.ч. на главния прокурор. Въпросът за главния прокурор остава. Той концентрира огромна власт, защото има фактически контрол върху всички други прокурори, а те имат контрол срещу кого да образуват производство и срещу кого- не”, отбеляза Зарков. По думите му проблемите, които трябва да бъдат решени са свързани с влиянието във ВСВ, начинът, по който се прилага методическото производство и надзорът за законност.

По отношение на предложението за прокурор, разследващ главния, Зарков заяви: „Истината е, че става дума за една чутовна глупост. Той нито ще бъде ефективен, нито го има някъде по света, нито ще има какво да работи. Чудя се как въобще стигнахме дотук. С традицията, която има в България по отношение на юридическата мисъл и правната ни култура – в страната на Ганев, Долапчиев, държавата, родила Живко Сталев и Корнезов. В крайна сметка стигнахме до „главния над главния”.“

Зарков открои предложение на левицата по отношение на това какво се случва, когато България е осъдена в Страсбург заради длъжностно лице – а именно това лице да поеме отговорност с личното си имущество.

Социалистът обърна още внимание, че по време на изминалия мандат Министерският съвет е абдикирал почти изцяло от законодателния процес, като отговорността е била прехвърляна на депутати, които да внесат закона, за да не бъде подложен на обществено обсъждане и да не се създава напрежение в съответното министерство.

„Решения има. Решенията са много прости, отколкото се опитват да ни ги опишат. Те са изговаряни от българските експерти, описвани в международните документи. За тях се изисква само и единствено достатъчно политеска воля и мнозинство, което наистина да иска да реши проблемите, а не да се крие от тях. Решения има и те ще се случват – колкото по-бързо, толкова по-добре за всички ни, защото този проблем не е чужд на никого”, заключи Зарков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *