Президентът веднага свика парламента

Веднага след като в „Държавен вестник“ бяха обнародвани резултатите от парламентарния вот и списъкът с новоизбраните народни представители, президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 45-то Народно събрание. На първото си заседание, което ще се води от най-възрастния народен представител – Мика Зайкова, депутатите ще положат клетва и ще изберат председател и заместници. Ще бъде гласувана и комисия, която да изработи правилник за дейността му.

На заседанието обръщение към народа ще направи президентът, а изказвания – лидерите на параментарни групи. След общо събрание за председател на групата „БСП за България“ е избрана Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Новият парламент ще започне работа в старата сграда на площад „Народно събрание“.

 

Така държавният глава потвърди думите си да стори това веднага след обнародването на резултатите от парламентарния вот и списъка с новите депутати. Според Конституцията президентът трябва да обяви датата за първото парламентарно заседание най-късно месец след изборите. „Нямам никакво намерение да бавя свикването на парламента. Нека видим дали ще има първо и второ връчване на мандат и едва тогава ще видим дали ще има трети“, заяви в понеделник Радев в отговор на въпрос на коя политическа сила би връчил третия мандат, ако ГЕРБ и „Има такъв народ“ не успеят да съставят правителство.

Заседанието на парламента ще започне в 9 часа. То ще бъде ръководено от най-възрастния народен представител – Мика Зайкова от „Има такъв народ“. От заседанието ще отсъства Слави Трифонов, който е под карантина до 23 април включително заради коронавирус. Депутатите трябва да решат дали той може да се закълне онлайн или ще го направи по-късно. В първия работен ден  трябва да бъде избрана комисия, която да работи по правилника на парламента. 14 министри от кабинета „Борисов 3“, избрани за депутати, ще трябва да решат дали да останат такива или да подадат оставка.

Датата за свикването на Народното събрание стана повод за политически нападки към президента от ГЕРБ. Във вторник сутринта, преди указа на Радев да е факт, вицепремиерът Екатерина Захариева не пропусна да се заяде и го нападна, че бави процедурата. Редно било държавният глава да обяви отрано кога смята да събере депутатите, а не да чака публикуването на решенията на ЦИК. За първи път попадаме в ситуация, в която трябва да изчакаме указа, а има нужда от време за подготовка за първата сесия на НС, част от депутатите са отдалече, сопна се Захариева. Според нея от това зависело дали Радев иска да помогне за съставянето на стабилен кабинет или не. По думите на Захариева ще е показателно дали той ще направи общи консултации или ще кани поотделно всяка политическа сила, за да чуе намеренията й.

„БСП за България“ избра вчера председател и ръководство на парламентарната си група в новото Народно събрание. Левицата реши, че за зам. – председател на НС ще бъде предложен Кристиан Вигенин. За председател на парламентарната група  бе избрана Корнелия Нинова.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *