Първото обсъждане на шестте проекта за промени в Изборния кодекс

Макар и предложения на новите партии в парламента „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ да събират частична подкрепа, ГЕРБ, БСП и ДПС няма да подкрепят сериозни изборни промени в изборни права, в т.ч. гласуване по пощата и електронно гласуване. Това се видя днес на първото обсъждане в ресорната правна комисия на шестте проекта за промени в Изборния кодекс.
На заседанието днес официално бе подкрепен един проект за промени в Изборния кодекс – на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, но той преповтаря идеи и на „Демократична България“, и на „Изправи се! Мутри вън“. Другите пет проекта не бяха приети, но могат да бъдат одобрени в пленарната зала или предложени между двете четения.
Видеонаблюдението при отчитането на изборните резултати се очаква да бъде окончателно прието, тъй като се подкрепя и от БСП, и от ДПС, а гласуването само с машини е на ръба. Има подкрепа и за район „Чужбина“, а не е известно дали и как ще бъде променен съставът на Централната избирателна комисия.
Всички отхвърлиха предложението на ГЕРБ за мажоритарни избори на депутати, но „Има такъв народ“ обеща работа по такава система.
Разрешаване на въпросите за гласуване на карантинираните заради коронавирус предлага партията на Слави Трифонов. Промяната е, че те ще имат право да подават заявления за мобилна урна за гласуване до деня на изборите от адреса, на който са карантинирани.
Изцяло машинно гласуване в секциите у нас искат и „Има такъв народ“, и „Изправи се! Мутри вън“. И двете формации предлагат активна регистрация за изчистване на изборните списъци.
Промени за гласуването в чужбина също са сред предложенията на новите партии. И трите формации искат изборен район „Чужбина“, т.е. българите зад граница да гласуват за конкретни депутати. „Има такъв народ“ предлага електронно гласуване след тестове от 2024 г, а „Демократична България“, която го подкрепя, иска и гласуване по пощата и в страната, и в чужбина. „Изправи се! Мутри вън“ иска дистанционно гласуване още на следващите избори.
И гласуването по пощата, и електронният вот са критикувани от ГЕРБ, БСП и ДПС и вероятно няма да минат окончателно в пленарната зала.
Нова изборна комисия
Новите партии в парламента искат още сега да бъде избрана нова Централна избирателна комисия. Според „Има такъв народ“ в комисията трябва да са представени само формациите на Народното събрание, но не и тези на Европейския парламент, като членовете й да се назначават с указ на президента. Предложението на „Демократична България“ е Централната избирателна комисия да е професионален орган от деветима членове, а на „Изправи се! Мутри вън“ – нов състав на комисията по старата процедура.
От БСП обявиха, че е опасно да се посрещнат изборите с нов състав на изборната комисия и с нови изборни правила. ГЕРБ не дава знак да иска промяна, а без гласовете на двете не се очаква такава.
И трите партии предлагат видеонаблюдение на отчитане на резултатите от изборите, което се подкрепя и от БСП, и от ДПС.
Никой не подкрепя ГЕРБ
Отхвърленото предложение на ГЕРБ бе за мажоритарни избори за депутати в два тура, като по предложение на президента страната се раздели по 234 района с по един мандат, а от чужбина – да има шестима народни представители.
„Не е сериозно изборна система да се приема за една нощ“, смята председателят на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“. По думите й в Изборния кодекс ще се запише, че до редовни избори парламентарните ще бъдат провеждани по сегашната пропорционална избирателна система, за да има време да се разработи мажоритарна, която партията й ще предложи.
Сред предложенията на „Изправи се! Мутри вън“, които не срещат подкрепа, е по-лесен преференциален вот – прагът на европейски и местни избори да падне от 7 на 5%.
Предложението на Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън“ военнослужещи, служители на ДАНС и магистрати да могат да участват в изборите не бе прието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *