Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

Почти две трети от жителите на европейски градове подкрепят забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили след 2030 г., според ново проучване на YouGov. Онлайн проучването е проведено сред хора от 15 града в 8 държави, между които Париж, Будапеща и Лондон. Най-голямата подкрепа идва от Рим, където 77% от хората искат в бъдеще да се продават само коли, негенериращи емисии, съобщи Евронюз. Средно 29% от хората, живеещи в тези градове, казват, че се противопоставят на идеята, а 8% казват, че не знаят.

Това лято Европейската комисия е готова да предложи по-строги ограничения на емисиите от превозните средства. Поетапното премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене е една от възможностите, които се разглеждат в предстоящия преглед на стандартите за CO2 от леки и лекотоварни автомобили. По-рано тази година Дания, Белгия, Ирландия и шест други страни от ЕС също настояха комисията да определи дата за фазата на двигателите с вътрешно горене.

Transport & Environment, базирана в Брюксел кампания, възложила проучването, анализира, че това показва, че европейците са готови да преминат към „мобилност с нулеви емисии“. Цената е най-големият проблем за 55% от хората, които смятат, че това ще се случи само когато електрическите автомобили станат по-евтини. Достатъчната инфраструктура за зареждане и обхватът също са сред основните фактори, изброени в проучването.

През 2020 г. в ЕС са продадени повече от 1 милион електрически и хибридни автомобила. Това е почти три пъти повече, отколкото през предходната година.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *