„БСП за България“ добави нови формации към коалицията

„БСП за България“ ще се яви на изборите за 46 Народно събрание заедно с АБВ, гражданската платформа „Нормална държава“ на Георги Кадиев и „Движение на непартийните кандидати“, представлявано от проф. Минчо Христов. Трите формации поемат ангажимент да подкрепят програмата на левицата и ще обединят усилията си за общ ляв фронт, за възстановяване на държавността, за правова и социална България, за изкореняване на корупцията и за промяна на модела на управление. Името на коалицията е „БСП за България“ и в нея остават досегашните й членове, увериха от „Позитано“ 20.

Председателят на БСП Корнелия Нинова съобщи по-рано, че се водят разговори за присъединяване към обединението и на „Движение 21“. Часове след това стана ясно, че партията на Татяна Дончева остава в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ и ще се яви заедно с тях на изборите. Продължаваме да сме един печеливш отбор, за да финализираме ревизията и законите си за защита на хората, похвали се Мая Манолова след подписването на споразумението. Според нея никога не е ставало дума движението на Дончева да не е с тях. Манолова отрече да е имала покана за включването на платформата й „Изправи се.бг!“ в коалиция с БСП.

Нинова коментира в социалните мрежи, че формирането на голяма коалиция не е лесно и изисква дипломатичност, диалогичност и взаимно уважение. Тя посочи причините за несъстоялото се обединение с „Движение 21. Дончева е поискала името на коалицията да е „БСП за България – Д21“. Според Нинова това би блокирало участието във вота, защото подписката за регистрация вече е събрана и няма време за нова, а и било некоректно към другите партии само „Движение 21“ да фигурира в името. Дончева настояла да бъде съпредседател на коалицията, което предизвикало несъгласието на останалите партньори. Третата причина е искането „Движение 21“ да получи две водачески места и три на границата на избираемите плюс гарантирана субсидия.

Не съм си помислял, че след като съм бил президент, ще отида в Народното събрание, написа Георги Първанов в социалната мрежа. Според него подобни коментари не са здравословни за новата коалиция. Той категорично опроверга слуховете, че ще се кандидатира за президент.

Междувременно беше обявена и коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“. В основата й е партията „Лява алтернатива“ с лидер Иван Атанасов, в която влиза експремиерът и бивш лидер на БСП Жан Виденов. В обединението са още „Социалистическата партия на „България“, „Българска прогресивна партия“ на отцепилия се от БСП Красимир Янков, „Възраждане на Отечеството“ на Николай Малинов и „Партия на българските комунисти“.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *