Дариха бронзов бюст на Достоевски на Националната библиотека

Бронзов бюст на Фьодор Михайлович Достоевски и томове Събрани съчинения на автора на български език (на изд. „Захари Стоянов“) бяха дарени на официална церемония в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, на която присъстваха учени, писатели, дипломати, културни дейци, общественици, библиотечни специалисти и почитатели на творчеството на Достоевски. Поводът за дарението, по инициатива на проф. Светлана Шаренкова, председател на Форум „България-Русия“, е 200-годишнината от рождението на писателя. „Достоевски ни учеше, че да живееш без надежда означава да спреш да живееш. Нашата надежда днес е за едно бъдеще, в което България отново ще бъде Държава на духа, така, както ни нарече великият акад. Лихачов. Надяваме се, че младите българи ще се докосват по-често и по-искрено до високите образци на световната и на необятната руска култура“, каза проф. Шаренкова.

Посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова връчи на директорката на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова дарението и символичния ключ, с който се отваря постаментът на пластиката, където ще намерят място книги на Достоевски. Бронзовият бюст ще се съхранява в четвърта читалня, където са класическите руски произведения и хуманитарната литература. Автор на пластичната творба е скулпторът Андрей Тиртишников, академик на Руската художествена академия. Роден е на 4 август 1980 г. в Москва. Негови творби се намират в Париж, Кипър, Белград и др.

„Важно е да четем, препрочитаме и познаваме Достоевски, а онези млади хора, които не са посегнали към книгите му, ще посъветвам да започнат да четат внимателно – след като се потопите в тази вселена на духа, няма да я оставите. И тогава никакви електронни средства няма да ви разсейват, а четенето на книгата е единственият начин човек да развие своето съзнание и да стане личност… Четенето на Достоевски ще ви направи свободни“, каза чл.-кор. Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *