Как Китай гради „прекрасен живот“: джамиите изчезват

Джамията Цзяман в град Чира, в далечния западен китайски регион Синцзян, е скрита зад високи стени и пропагандни плакати на Комунистическата партия, като минувачите няма как да разберат, че там се намира религиозен обект, съобщава БТА.

В края на април, по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, две жени – етнически уйгури, седяха зад малка мрежеста решетка, под камерата за наблюдение, вътре в комплекса, който дълго време бил най-голямото място за поклонение в града.

Кореспондентът на „Ройтерс“ не може да установи дали в момента обектът изпълнява функциите на джамия. Минути след пристигането на репортерите се появиха четирима мъже в цивилни дрехи, които заеха позиция около обекта, заключвайки вратите към близките жилищни сгради. Те казаха на журналистите, че е незаконно да се правят снимки и трябва да напуснат.

„Тук няма джамия. Никога не е имало джамия на това място“, заяви един от мъжете в отговор на въпрос дали вътре има джамия, отказвайки да се представи.

Минаретата на четирите ъгъла на сградата, които се виждат на публично достъпни сателитни снимки от 2019 г., са изчезнали. Голяма синя метална кутия стои там, където преди се намирало централното кубе на джамията. Не е ясно дали това е било място за поклонение по времето, когато са били заснети сателитните снимки.

През последните месеци Китай засили кампанията в държавните медии и правителството урежда медийни обиколки, за да противодейства на критиките на изследователи, правозащитни групи и бивши жители на Синцзян-Уйгурския регион, които твърдят, че хиляди джамии са станали обект на репресиите срещу уйгурите, повечето от които са мюсюлмани.

В Пекин длъжностни лица от Синцзян и столицата заявиха пред репортери, че не е имало насилствено унищожаване или ограничаване на достъпа до религиозни обекти и ги поканиха да посетят района и да напишат отзиви.

„Вместо това предприехме поредица от мерки за тяхната защита“, заяви в края на миналата година Елиджан Анаят, говорител на правителството на Синцзян, по въпроса за джамиите.

Говорителката на външното министерство Хуа Чунин заяви вчера, че някои джамии са били унищожени, а други са били надстроени или разширени като част от програмата а съживяване на селските райони, но мюсюлманите могат да практикуват религията си открито у дома и в джамии.

Попитана за ограничения, които властите налагат на журналисти, посещаващи района, Хуа заяви, че репортерите трябва да се опитват по-усилено „да спечелят доверието на китайския народ“ и да пишат обективни статии.

Журналисти от „Ройтерс“ посетиха най-малко 25 джамии в седем района в югозападната и централна част на Синцзян-Уйгурския автономен регион при 12-дневна обиколка по време на приключилия вчера Рамазан.

Има рязък контраст между кампанията на централните власти за защита на джамиите и религиозните свободи и реалността на терен. Повечето посетени от коренспондента на „Ройтерс“ джамии са частично или напълно унищожени.

Китай неведнъж е заявявал, че Синцзян-Уйгурският автономен регион е изправен пред сериозна заплаха от сепаратисти и религиозни екстремисти, които планират нападения и разпалват напрежението между уйгурите, смятащи региона за свой дом, и хан, най-големият етнос в Китай.

Масовите репресии, включващи кампания за ограничаване на религиозните практики и това, което правозащитни групи определят като насилствено политическо индоктриниране на над милион уйгури и други мюсюлмани, започнаха с пълна сила през 2017 година.

Първоначално Китай отрече, че задържа хора в лагери, но по-късно заяви, че това са центрове за професионално обучение и хората са ги „завършили“.

Правителството твърди, че в Синцзян-Уйгурския регион има над 20 000 джамии, но няма подробни данни за състоянието им.

На някои работещи джамии има табели, информиращи, че събиращите се в тях трябва да се регистрират, а достъпът на граждани от други райони, чужденци и лица под 18-годишна възраст е забранен.

На функциониращите джамии има камери за наблюдение, китайски знамена и пропагандни материали, деклариращи лоялност към управляващата Комунистическа партия.

Посещаващите репортери почти винаги бяха следвани от служители в цивилно облекло и предупреждавани да не правят снимки.

Жена от ханския етнос, която казва, че се е преместила в град Хотан преди шест години от Централен Китай, казва, че мюсюлманите, които желаят да се молят, могат да го правят в домовете си.

„Вече няма такива мюсюлмани тук“, казва жената, визирайки тези, които преди са се молели в джамията. Тя добавя: „Животът в Синцзян е прекрасен“.

Някои одобрени от държавата джамии се показват на гостуващи журналисти и дипломати, като джамията Цзяман в Хотан.

„Всичко е платено от партията“, каза служител на властите в Хотан в джамията при посещение, организирано за „Ройтерс“ от градския отдел по прогандата.

Служителят, който използваше прякора „Аде“, но отказа да съобщи пълното си име, заяви, че мъжете са свободни да се молят в джамията пет пъти на ден, според ислямската традиция.

Докато репортерите бяха там, с падането на здрача дойдоха да се молят няколко десетки мъже, повечето от тях старци. След това те сложиха край на поста си с храна, осигурена от местното правителство.

Джамията, на възраст над 170 години, е една от четирите в региона, определяни като културни реликви, които получават средства за реновация от централното правителство, заявиха властите в Синцзян-Уйгурския регион.

Докато имамът се събуваше, Аде демонстрира машина, предоставена от правителството, която увива обувките в найлон.

„Сега дори не се налага да сваляте обувките си в джамията, това е много удобно“, заяви той.

В град Чандзи на около 40 км западно от столицата на региона Урумчи, зелените и червени минарета на градската джамия Синку лежат в развалини под китайско знаме, развяващо се над двора на изоставената сграда.

Ройтерс анализира сателитни снимки от 10 джамии в Чандзи и посети шест от тях.Общо 31 минарета и 12 зелени или златни купола са били премахнати в рамките на два месеца след април 2018 г., показват датирани снимки.

В няколко джамии ислямската архитектура е заместена от покриви в китайски стил. Властите на Синцзян-Уйгурския регион не отговарят на искането за коментар по състоянието на джамиите в региона.

Изследователи от Австралийския институт за стратегическа политика изчислиха през 2020 г., след проучване на 900 локации в Синдзян, че през предходните три години са били частично или напълно унищожени 16 000 джамии.

Табели пред джамията Синку, с рушащите се минарета, съобщават, че на мястото скоро ще започне жилищно строителство.

„За етническо единство, изградете красив Синцзян“, пише на табелата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *