Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор.“

Оруел

Живеем в геополитически абсурд, който като снежна топка се търкаля и обраства с нови и нови дивотии. Вече всеки ден обвиняват Русия за нещо, за което доказателства няма, което не е извършвала, но санкциите срещу нея се подхвърлят като шикалки. Така беше със Скрипал – уж отровен от руснаците, но доказателства няма, а Западът го укри вдън земя. Така е с измисления Навални – и него Москва го отровила, после – противно на всякаква логика – го пратила в Германия, откъдето не се появи ни едно доказателство от какво го лекуваха. Сетне Русия като нарушител на законите го прати в затвора да го умъртви там с неясно каква полза за себе си. Ненадейно пък Чехия се сети, че преди 7 години едни руснаци взривили някакви чешки складове, от които българинът Гебрев, когото руснаците също щели да тровят, изнасял оръжие за Украйна, ама той пък лично опроверга това. Чехия не мигна дори и отстрани „Росатом“ от проекта за нов реактор и подгони руски дипломати. САЩ тутакси я подкрепиха за твърдостта „срещу руските подривни действия“…

Американски кораби напират в Черно море току до бреговете на Русия, но не те, а тя била агресивната. България, да не остане назад в маратона на ястребите, тутакси заподозря, че цели десет години руснаци палят пожари у нас, и също се юрна да гони руски дипломати. На 6 май НАТО изрази солидарност с България по повод „дестабилизиращите действия на Русия на нейна територия“, а на среща на Северноатлантическия съвет на НАТО в Брюксел председателят на ДАНС и директорът на Служба „Военно разузнаване“ запознали посланиците с разкритите незаконни действия на руски граждани. И кога ги „разкриха“, като прокуратурата и лично Гешев обявиха само „подозрения“ за намеса на руснаците, които тепърва щели да разследват? Ще разследват, вятър. Премиерът на Чехия Андрей Бабиш преди ден призова всички страни от ЕС в знак на солидарност с Прага да изгонят поне по един руски дипломат! Наддавайте, кой е по-по-най?!

Като на всички български граждани обаче, и на мен не ми е все едно в какво ни замесват. Имам право на глас. Затова – дайте ми поне три доказателства и факти, че Русия има някаква вина у нас и ни заплашва, а не ме заливайте с алабализми, че я подозирате във всички грехове, за които може да се сетите.

Пропагандата на приближените до русофобската власт медии стигна дотам, че преди Деня на победата над фашизма 9 май обяви, че търговски представители на Русия у нас поднесли венци пред паметници на съветски бойци и това била… „поредната хибридна операция на Москва срещу българския суверенитет“! Да не говорим за бълвоча за Червената армия окупаторка, с който отявлените русофоби заливат медиите както всяка година около Деня на победата. Пардон, няма такъв ден, ние празнуваме Ден на Европа, който няма нищо общо със срамния факт, че СССР победи нацистка Германия, на която ние бяхме верен сателит. Няма нормален човек, комуто да не е ясно, че германският вермахт е сразен именно на Източния фронт и именно от Съветската армия, че СССР понася най-голямата тежест на войната. Не, докато цяла България вчера гледаше на живо по телевизорите парада в Москва и навсякъде по света и у нас шестваше Безсмъртният полк, „правителството“ на Б.Б. гръмко честитеше Деня на Европа! Я прочетете какво пише в Уикипедия: „Всяка година русофили, евроскептици и левичари в цялата страна продължават да празнуват на 9 май… и носят по руски образец символични георгиевски ленти“. Виж ти, дори от Уикипедия човек може да научи нещо за себе си – сега става ясно, че съм евроскептик и левичар. Щото евроатлантиците и десничарите явно не се чувстват спасени от фашизма, напротив – съжаляват за него, отменят присъдите на виновните за присъединяването ни към Хитлер и наричат дейците на Съпротивата терористи, разбойници, предатели на националните интереси. Е, още не сме станали чак като Украйна, където спретват маршове в чест на дивизия на СС. Но времето е пред нас… Ряпа да ядат французите, които се скъсаха да поднасят венци пред паметниците на своите партизани, понеже при тях Денят на победата над фашизма е национален празник!

А нашите всезнайковци тук „забравят“, че във Втората световна война България е победена държава. И, гърбосложени пред новия Голям брат, старателно плюят Русия, която всъщност спаси България от разпарчетосване при сключването на примирието и на Парижкия мирен договор. Сега се пънат да вдигнат паметник на американския президент Удроу Уилсън, понеже бил спасил страната ни от отнемане на още повече територии при сключването на Ньойския мирен договор след Първата световна война. Тотално невежество! Или пълна инсинуация? Да, Уилсън ни е хвърлял голи обещания, но не за да спаси Тракия за България, а за да я превърне в… част от отделна държава на Балканите под американско управление. А когато по-късно в замяна трябва уж да ни върнат Беломорска Тракия, американската делегация напуска конференцията и не участва в нея!

Та, като ще вдигат паметници за заслуги към България, по-логично ще е да съградят поне един я на Молотов, я на Вишински, които реално спасяват територията на България при сключването на мирния договор след Втората световна война!

А американските ни братя вече са навсякъде у нас, като слънцето и въздуха… Последната новина – правителството на САЩ дава 900 хиляди долара на своя фирма да анализира софийската „Топлофикация“ и да каже на Столичната община как да я реформира! Щото суверенна България няма специалисти, на които да разчитаме. Е, такова не е било с руснаците дори по времето на социализма. Само че по онова време днешният флагман на русофобията и на антикомунизма Александър Йорданов пишеше оди за Тодор Живков в „Литературен фронт“, а София строеше Народен дворец на културата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *