Страната е в тежко финансово състояние

Служебният кабинет е заварил страната в „изключително тежко финансово състояние“, обяви след първото правителствено заседание социалният министър Гълъб Донев. Реалната картина, установена от служебното правителство, ще бъде представена следващата седмица, заяви премиерът Стефан Янев.

Всички пенсионери ще продължат да получават добавки по 50 лв. поне да края на мандата на служебното правителство. Голяма част от мерките за предоляване на кризата, причинена от КОВИД-19, са обезпечени само до края на май, а други – до края на юни.

Финансовият министър Асен Василев обеща до 10 дни кабинетът да прецени кой от сценариите е оптимален, за да продължи помощта за бизнеса. Работим на пълни обороти, всичко е под контрол, увери премиерът.

„Съзнаваме, че положението, в което се намираме, е тежко, свързано с предизвиканата от коронавирус кризата. Обществото очаква реакция на служебното правителство за това доколко и дали ще продължат социално-икономическите мерки, които са проведени с различни постановления на МС. За съжаление, тяхната финансова обезпеченост беше гарантирана за някои мерки до края на май, а за други – до края на юни“, заяви Донев. Василев помоли за време, за да се запознаят с възможностите на хазната за подпомагане на бизнеса. До 7-10 дни служебното правителство ще прецени кой от сценариите е оптимален, за да продължи помощта за предприятията, каза министърът на финансите. Той подчерта, че ако бизнесът заработи, ще има пари за всичко, а в противен случай – няма да има за нищо.

Работим на пълни обороти, всичко е под контрол, заяви в началото на първото заседание на служебното правителство премиерът ген. Стефан Янев. Той отново повтори, че ще работят прозрачно, почтено и ще покажат професионализъм.

Министрите започнаха да попълват политическите си кабинети със заместник-министри, съветници, пресаташета и пр. Двама от заместниците на Гълъб Донев са от редиците на БСП – бившата депутатка Надя Клисурска и съпартиецът й Иван Кръстев, който беше зам.-министър на образованието в кабинета на Орешарски и е ръководил дирекция „Европейски фондове“ в Агенцията по заетостта.

Бившият депутат от БСП в 38, 40 и 42 НС, историкът доц. д-р Пламен Славов ще е един от заместниците на Велислав Минеков в културното министерство. Негови колеги ще са известната пианистка проф. Борислава Танева, която е преподавател в Музикалната академия, и Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация.

Служебният премиер Стефан Янев назначи трима зам.-министри на вътрешните работи. Това са Емил Ганчев, бивш служител в КПКОМПИ, Енчо Мирчев, работил като ръководител на Инспектората в НЗОК, и Венцислав Катинов, който е бил директор на Областната дирекция на полицията в Плевен. Часове след встъпването си в длъжност служебният министър Бойко Рашков пенсионира административния секретар на ведомството Бойко Славчев.

Заместници на здравния министър Стойчо Кацаров стават шефът на КОВИД отделението в „Александровска“ д-р Тома Томов, бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петков и д-р Александър Златанов, оглавявал РЗИ в Перник и София област.

В МВнР заместници са Калин Анастасов, който отговаряше за последните три гласувания в чужбина, и Василий Такев, оглавявал дирекция „Двустранни отношения“ в министерството.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *