Със 72% се стопиха фермите след влизането в ЕС

След влизането в Европейския съюз (ЕС) България е загубила 72% от животновъдните и птицефермите си. Също толкова е загубила и Словакия, докато в Унгария са изчезнали 48% от фермите, а в Полша – 54%. Анализ на английския вестник „Гардиън“ показва, че броят на птице- и животновъдни ферми само в ЕС (без Хърватия) е намалял с 3,4 до 5,6 млн. между 2005 и 2016 г. – последната година, за която са налице изчерпателни данни. Същевременно броят на отглежданите птици и добитък се увеличава, което означава, че има голямо окрупняване и че малките ферми са изправени пред огромен риск. Общият брой на всички видове ферми в ЕС е намалял през същия период от 14,5 на 10,3 милиона.

Най-големите фермери се възползват най-много от системата на субсидиране – около 80% от субсидиите за директни плащания в размер на 40 млрд. евро отиват само за 20% от фермерите. Януш Войчеховски, комисар на ЕС по земеделието, казва: „Намерението ми е този процес на изчезване на малките ферми да бъде спрян. Европейският хранителен сектор в миналото се основаваше на малки ферми и трябва да бъде така и в бъдеще. Причината, поради която загубихме 4 млн. ферми в ЕС, беше грешка в Общата стопанска политика. Подкрепата беше прекалено към индустриалното земеделие и животновъдство и недостатъчно за малки и средни ферми“.

Реформите на Общата стопанска политика, които ще бъдат предложени от ЕС тази седмица, ще включват мерки за насърчаване на фермерите да оставят повече пространство за дивата природа, да приемат органични стандарти за добитъка, да използват по-малко химически торове и пестициди и да подхранват здрави почви. „Защитата на малките и средните ферми е приоритет“, казва еврокомисарят.

Селия Нисенс, служител по политиките в неправителствената организация на Европейското бюро за околната среда, обаче заявява: „По-голямата част от средствата ще продължат да текат към най-големите, най-замърсяващи ферми, с почти никаква зелена посока. В това решаващо за климата и биологичното разнообразие десетилетие липсата на амбиция на новата земеделска политика е направо катастрофална“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *