Култура в локдаун

Отново ни притисна вирусът. Почти всичко продължава да е под ключ – и култура, и картини. Забраняват се културни прояви и мероприятия в пълен обем. Но това означава, че некултурните прояви и събития са разрешени. Като тази, за която ще ви разкажа.

Бургаският художник Добрин Вътев, председател на групата на бургаските художници, заболява от двустранна бронхопневмония със съмнения и за КОВИД-19. И докато се лекува в бургаска болница, в дома му става некултурна неприятна проява.

Излекуваният пациент се прибира у дома си и забелязва грозната картина от Прехода и демокрацията. Крадец или крадци, предполага се не повече от 15, са посетили жилището му и са откраднали 600 лева, прибрани в кутия, и часовник за 200 лева.

Художникът „благодари“ във Фейсбук на посетилите го на „свиждане“ в негово отсъствие, че не са разхвърляли покъщнината му, че не са разбили с взлом бравите и не са откраднали нито едно от платната му. Сред картините е имало и такива на цена над 1000 лева…

Нали за това става дума! Акцията е некултурна, мероприятието е некултурно и не е  забранено от НОЩ по време на локдауна в страната и посочените извънредни мерки – затворени детски ясли, градини, ресторанти, изложбени зали, театри, кина, събиране на не повече от 15 души на едно място, дълга забрана за конгреси, концерти, спектакли, кинопрожекции… Всичко останало е под знака на грозното, уродливото и некултурното престъпно поведение на поданиците на чистата и свята република България.

Художникът е подал сигнал в съответното полицейско управление, но нали няма откраднати културни вещи… Картините можеха да станат обект на друго преследване, следствие и санкция, която ще е под ударите на закона и извънредните мерки. Културните мероприятия не са разрешени временно… Културата по време на локдаун и пандемия е защитена все пак със заповед на здравния министър и НОЩ. И бе под крилото на главния бодигард, пазител и спасител на държавата – премиера Бойко Методиев Борисов. Той държи културата в постоянен локдаун…

автор:Лозан Такев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *