Режимът рухва, има дилема за прокуратурата

Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но режимът рухва и пред прокуратурата има дилема – дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим, заяви президентът Румен Радев пред БНР.

„След като министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри“, смята Радев. Мутри има и след като прокуратура, ДАНС, КФН размазват физиономии на неудобни бизнесмени. Тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им и че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане, допълни той.

Два месеца са кратък период, но с млади хора и визионери в състава на служебния кабинет искам да отправя сигнал – имаме нужда от решителност и амбиция за реформи, категоричен бе президентът Румен Радев. В интервю за БНР той подчерта, че не бяга от отговорността при съставянето на служебното правителство и се е водил от критериите за компетентност, почтеност, професионализъм и най-вече отговорност към бъдещето на България. Според него кабинетът показва модел за излизане от безпътицата, в която се намира страната. Той изрази надежда, че партиите са си научили урока от 45-то НС и след изборите ще съставят правителство, тъй като не е добре България да върви от избори на избори и да няма парламент.

„Страхът все още не е отхлабил своя обръч. Все още отишлата си власт разполага с всички финансови и властови механизми, защото цялата администрация години наред беше назначавана от тази власт“, посочи държавният глава. Според него кабинетът има да решава значими социални проблеми, но ще е трудно заради отказа на отишлото си правителство за актуализация на бюджета.  „Този кабинет е с вързани ръце. Той трябва да върши огромна по обем работа, да проучва, да анализира, да търси възможности. Отишлото си управление абдикира от това да депозира в ЕС изключително важния за бъдещето на България План за възстановяване и устойчивост. Това поставя служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото само в рамките на дни цялата недостъпна за обществеността информация по плана трябва да бъде анализирана и да се вземе решение дали той да бъде внесен в сегашния си вид и всички пасиви да се хвърлят върху служебното правителство, или да се търси начин той да бъде актуализиран. Трябва да се върви не към усвояване на средства, а към модернизация на страната, базирана на съвременни световни технологии, инвестиции в човешки капитал, най вече в образование и здравеопазване“, категоричен бе държавният глава.

Ден по-рано, на въпрос за управленските рокади на служебния кабинет, в село Руня Радев подчерта, че е време да освободим България от усещането, че има незаменими хора, на които властта по право им принадлежи и са се сраснали със столовете си. Според президента при управлението си Бойко Борисов е осъществил погром на цялата администрация и на службите за сигурност като стотици, хиляди хора са били изхвърлени, за да бъдат назначени други. „Миналата година само в ДАНС над 50 човека бяха освободени. Тогава трябваше да се задават тези въпроси“, каза президентът във връзка с роптанието на ГЕРБ за уволненията. Оценката му за първите дни работа на служебното правителство е, че „започва да връща държавността в България“, което е най-важната задача пред министрите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *