Служебният кабинет може да ни управлява и след 11 юли

Различни анализатори вече изказаха предположения, че след 11 юли, когато са предсрочните избори, е възможно да се повтори безпътицата в 45-то НС и невъзможността да се състави правителство. Това означава, че и тези избори няма да се последните предсрочни за тази година. Най-вероятно ще има още един парламентарен вот, който ще проведе заедно с президентския. Не изключвам служебният кабинет да управлява по-дълго именно предвид прекалено динамичната ситуация в момента. Така коментира политологът Георги Киряков пред Kmeta.bg политическите движения в общественото пространство – скандали с подслушвания, обединения вляво, разединения в Отровното трио. Според него прогнозата, която може да се направи, е за влошаване на политическия климат в страната, въпреки добрите ходове от служебния кабинет.

От ГЕРБ биха предпочели по-скоро политическа криза, защото тя може да ги изведе отново на върха на политическата пирамида.

Съществува и възможност те да бъдат изпреварени с малко от „Има такъв народ“, което ще ни постави в нова ситуация. Но трябва да се види и какво ще се случи в ИТН – дали Слави Трифонов ще стане почетен председател, а Тошко Йорданов ще поеме партията, каквито предположения има. Това увеличава несигурността в хората, коментира Киряков.

Странният случай с извънредните брифинги

Политологът смята, че много зависи и какво ще е поведението оттук нататък на ГЕРБ – дали те ще продължат да дават извънредни брифинги и телевизиите странно да прекъсват програмите си, за да ги отразяват, макар че вече не са управляващи. Зависи и дали по места представители на бившата управляваща партия ще правят някакви саботажи.

Камуфлажно обединение на левицата

Спорно е да се говори и за ляво обединение, а по-скоро за връщане на стари лица в лоното на БСП, каза Киряков.  Това не е обединение на лявото, а събиране на отломки, смята политологът. Според него е съмнително, че партията на Георги Първанов и Румен Петков ще донесе сериозни гласове на БСП. По същия начин стои и въпросът с Георги Кадиев, но пък тези фигури ще искат избираеми места в листите.

Сложен е и въпросът с „Изправи се! Мутри вън!“. Николай Хаджигенов обвини Татяна Дончева в търгашество заради разговорите ѝ с БСП. Самият Хаджигенов беше казал, че би се жертвал за министър. Тази конфронтационна позиция надали ще донесе позитиви на коалицията, заяви Киряков. Той допълни, че в Отровното трио всеки се кълнеше, че не иска да участва в политиката. Но единият, поиска да се жертва за министър, другият уж нямаше да става депутат, но стана, а третият стана служебен министър, подчерта политологът. Това се вижда от обществото. Напоследък ролята на Мая Манолова в медийния поток също намалява, което също носи някакъв отрицателен ефект, обобщи Киряков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *