12 май – Световен ден на медицинските сестри

На 12 май се отбелязва Световният ден на медицинските сестри.

Традицията за честването на този ден датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Незаконно уволнение на медицински сестри — Адвокатска кантора Расташки

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл родена през 1820 г.  Тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

Професията медицинска сестра е част от живота ми, казва Светлана Грозданова, старша сестра в отделението по анестезиология и реанимация във видинската болсница „Света Петка“ :

„Имах други очаквания от професията, когато започвах. С течение на време нещата се промениха. През 1994 година започнах в ортопедично отделение. Професията дава възможност за израстване. Завърших и висше образование ‘здравни грижи’. Реализацията е по-сложна. Учим неща на европейски ниво, но си работим в нашата среда“.

 

Бонусите за медицински специалисти на първа линия в борбата с Covid-19 са получени на малко места и при „безумни критерии“,  заявиха от Асоциацията на медицинските сестри. В днешния Световен ден на медицинските сестри от синдиката внесоха в отговорните институции  – Министерския съвет, Народното събрание, Президентството и Министерството на здравеопазването, 12 000 подписа в подкрепа на исканията им за по-добри условия на труд и повишаване на основните заплати.
„Поздравям всички колеги. Пожелавам на всички да бъдат здрави. Дано постигнем удоволетворение в професията и да получим това, което очакваме, а пациентите да бъдат обгрижвани подобаващо. Нека нещата се подобрят към по-добро“, отправи поздрав към всички Грозданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *