Янев: Ако се наложи, ще има още уволнения

Не можем да правим сравнение на политическото говерене и правене. В тези кабинети сме от 30 дни, а преди нас е правено преди десетилетие. Не е проблем кой какво ще каже, въпросът е, че за 30 дни не можем да променим курса на държавата, схемата по която работи институционалната среда. Това каза служебният премиер Стефан Янев пред БНТ.

Янев припомни за протестите миналото лято, които по думите му са показали узряване на българската демокрация и това, че управлението зависи хората.

“Властта е в техните ръце. Гражданите да налагат своето мнение на политическите партии и те да изпълняват тяхната воля… Ще провеждаме разговори с хората… Нашият проблем е, че хората приемат държавата като нещо дистанцирано”, посочи той.

Премиерът коментира и темата за днешното решение за освобождаване от длъжност директорът на Държавна агенция “Разузнаване”.

“Критерият е търсене на професионализъм, вършене на работа по най-добрите стандарти и правила. Отстраняването му е заради системно нарушаване на принципа за безпристраност и непартийност в работата, за нарушаване на принципа за предоставяне на еднаква по обем и съдържание информация на органите на държавната власт”, обясни Стефан Янев.

По думите му спестяването на информация създава условия националната сигурност да бъде нарушена.

“Принципът за назначенията и уволненията винаги е бил един – професионализъм. Ако се наложи, ще има още уволнения”, заяви премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *