Десислав Дионисиев: Липсата на икономическа свобода създава корупция

България е икономически несвободна страна. Калинките, липсата на икономическа свобода и справедливост създават корупцията у нас. Нуждаем се от промяна на мисленето, творческо чалгаджийският манталитет трябва да изчезне.

Това заяви в интервю за БГНЕС Десислав Дионисиев, един от големите и успели бизнесмени в страната. Той е изпълнителен директор на „Биопрограма”, която от три десетилетия се занимава с производство на билки, чайове и пчелен мед.

Според бизнесмена у нас продължава да липсва икономическа свобода, която съществува в другите развити държави.

„Тя обхваща ежедневието ни, или казано по друг начин – правото на хората да работят без да бъдат следени, без да бъдат натискани административно и да могат да кажат, че държавата ги обслужва, а не обратното“, каза Дионисиев.

В момента в страната ни се наблюдава следната картина – фирмите, които създават продукт, са натоварени с много тежки административни задачи, което на свой ред ограничава правото на свободна икономическа дейност.

„Например: авансово плащане на данък печалба, пращане на информация на статистиката. Ако говорим за енергетика задължително трябва да се иска разрешение, плащане на всякакви органи, които проверяват, плащане на басейнова дирекция, плащане на всякакви институции, които са измислени само и само за да създават работа“, изброи Дионисиев и подчерта:

„Или казано – свободата е изключително важно нещо, което трябва да се съхранява, а ние сме го загубили. Говоря за икономическата свобода, защото политическата свобода се изразява – в правото да говориш, в правото да гласуваш – тук не коментираме как ще се гласува и колко свободно се гласува, защото в края на краищата грешки се правят навсякъде“, заяви предприемачът. Другото нещо, което липсва е справедливостта.

Ние обслужваме държавата, а не тя – нас

Административната тежест е огромна и тя създава сериозни спънки както на родния бизнес, така и на желаещите да инвестират у нас.

„Няма как да обясниш на хората по света, че човек, който получава по-голяма заплата, трябва да плаща по-голяма социална осигуровка. Няма как да обясниш, че толкова много неща трябва да се изпълняват, когато пристигнеш в България. И ето фактите – данъците ни върху печалбата са най-ниски, но и инвестициите са изключително ниски“, заяви бизнесменът.

Българската администрация не обслужва данъкоплатеца, както твърди един министър, а данъкоплатецът обслужва държавата.

„Ние сме в услуга на българската държава, защото тя има контролни функции и изисква. Във всяка една степен тя създава калинки, които изискват. Калинките, липсата на справедливост и на свобода раждат корупцията. Корупцията означава не да взимаш пари, буквалният превод е гниене, разваляне на обществото“, подчерта Дионисиев.

Тогава не би трябвало да ни учудва, защо 2,5 милиона българи не искат да живеят в подобна обстановка.

Промяна в манталитета

Десислав Дионисиев смята, че много неща трябва да се променят, но на първо място трябва да се промени мисленето и манталитета на българина. Трябва да изчезне така нареченият творческо чалгаджийски манталитет. Трябва да се простим с начина на мислене, че можем да получаваме пари без да работим.

„И накрая манталитетът на управляващите. Те трябва да разберат, че получават пари от данъците, които ние плащаме. Те се изживяват като господари, а не са. Държавата сме ние – работещите хора“, подчерта Десислав Дионисиев. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *