Имотите стават все по-скъпи, а търсенето – все по-голямо

Драстичен скок в цените на жилищата у нас. Имотите стават все по-скъпи, а търсенето все по-голямо. За последната година само в София увеличението на цените вече е двуцифрено число, а пандемията като че ли подмина този сектор. Как да намерим дом, според джоба си, къде е най-скъпо и кога ще паднат цените – коментира в ефира на „Събуди се“ брокерът Полина Стойкова.

„Върнахме се обратно към потребността да имаме собствено място, което да е по-просторно и по-удобно. Това допринесе към това интересът на имотите да се запази. Върна се и апетитът да се влага в имотите като сигурен актив. През пандемията повече се купуваше за собствени нужди. Инвестицията отиде на заден план, тъй като хората не бяха сигурни какво ще се случи с пазара. От пролетта насам апетитът към инвестиция в имот се завърна, затова пазарът е доста активен“, обясни тя.

Според Стойкова при покупка в повечето случаи се разчита на банкова подкрепа. Тя посочи, че лихвените проценти са изключително ниски, а условията – много изгодни. Брокерът е на мнение, че тази година ще бъде отбелязан сериозен ръст в продажбите.

„Те се връщат на нивата от 2019 г., дори и по-високи. Смятам, че пазарът се връща към възходящия цикъл от преди пандемията. При апартаментите търсенето е основно двустайно и тристайно жилище, ново строителство в големите градове. Това не се е променило. Вече се търсят малко по-големи площи, още едно помещение“, посочи Стойкова.

Наблюдава се и тенденция към т.нар. умни къщи. Дом – крепост, в който се е барикадирало бъдещето. В този тип домове осветлението свети по различен начин, когато влизат различни хора. Променя се и спрямо определени настройки от потребителя, например при промяна в цената на криптовалутите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *