Почитаме Света великомъченица Христина, хвърлена в тъмница от собствения си баща

На днешния 24 юли Православната църква почита Света великомъченица Христина.

Тя се родила през III в. в богато и известно семейство. Баща ѝ Урбан бил управител на град Тир.

Той бил известен с жестокостта си. Малката Христина още в ранните си години познала и обикнала Бога, своя Създател. Когато станала на 11 години, се открила необикновената ѝ красота.

За да я запази от човешки погледи, баща и Урбан направил за нея стая във висока кула. Там той поставил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като ѝ заповядал ежедневно да им пали тамян и да им се кланя.

Когато прекарала много дни в пост и молитва, ѝ се явил ангел Господен. Той я осенил с кръстното знамение и казал, че в името на Единния Бог тя ще бъде жестоко изтезавана от трима мъчители, но Създателят винаги ще я укрепва и ще ѝ помага.

Тогава Христина счупила на парчета сребърните и златните идоли на баща си и ги изхвърлила през прозореца. Предречените мъчения не закъснели.

Когато научил какво е направила, баща ѝ умопомрачен от ярост и злоба, подложил девицата на жестоки изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Баща ѝ разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно. Следващите управители Дион и Юлиян продължавали да мъчат изповедницата.

Най-накрая Юлиян заповядал да накажат Христина със смърт. Тя била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ.

 

 

Днес имен ден празнуват всички с името Христина, Христин, Кристина, Кристин,

Кристиян и производните им имена!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *