„A to JazZ Festival“ празнува юбилей

Международният фестивал „A to JazZ“, превърнал София в една от европейските столици на джаза, ще изненада почитателите на музиката с вълнуваща програма и артисти от 4 континента за своето юбилейно издание. Вече цяло десетилетие той дава начало на музикалното лято у нас с емоционален уикенд под открито небе и отново ще посрещне феновете си в Южен парк 2 на 9, 10 и 11 юли.

Специални международни гости от САЩ, Великобритания, Холандия, Гърция, Турция и Гваделупа ще чуем фестивала. Сред хедлайнерите са „Bokante“ – бандата с 8 музиканти от 4 континента на четирикратния носител на „Грами“ Майкъл Лийг от „Snarky Puppy“, които ще представят най-продавания си, номиниран за „Грами“, албум „What Heat“ (2020).

Фокусът във втората фестивална вечер ще е своеобразен поклон към Милчо Левиев, оставил наследство без аналог на глобалната музикална сцена и култура. Проектът „Милчо Левиев завинаги“ ще представи неговите последни джаз аранжименти на емблематични произведения, записани от него в албума „Соната 57“, издаден посмъртно през 2021 г. Те ще бъдат изпълнени от Антони Дончев квартет, Дейвид Линч (САЩ) и „Хюман тъч“ (Гърция), в компанията на Вики Алмазиду и Теодосий Спасов.

Непознаващият граници Хосе Джеймс е хедлайнерът на закриващата вечер. Той пристига с най-новата си банда, за да представи двата си последни албума (2020 и 2021 г.). От Истанбул ще дойде зашеметяващата етно джаз изпълнителка на ней Бурджу Карада със своя квинтет.

Специален фокус на тазгодишния фестивал са младите български артисти и тяхната най-нова продукция. Брилянтни проекти като Терзийски-Логозаров с албума „Settlers“, „Сетива“ на Ангел Дюлгеров, певицата Лина Никол, Живко Василев квинтет, триото „Виа Мавис“ и „The Essential FUNK Trombone“ на Вили Стоянов, „Arrow“ и „SoulBmoll“ ще имат фестивални премиери на новите си авторски албуми.

Богата допълнителна програма и много изненади са предвидили организаторите, сред тях са лудешките джем сешъни, детската образователна програма „A to JazZ Kids“, сутрешната йога закуска и спортната зона.

Образователната сцена „A to JazZ Kids“ ще посрещне децата и техните родители в събота и неделя в 10.30 ч. На 10 юли уъркшопът ще е посветен на стила латин джаз. В 11.30 ч. програмата ще продължи с уроци по меренге, начални стъпки в салсата и състезателни игри. На 11 юли в 10.30 ч. групата „Блоко Бринкадейра“ ще изненада децата и техните родители със зрелищно шоу с различни ритми, типични за батукада групите в Бразилия и по света; ще ги запознае с разнообразни ударни инструменти – сурдо, репиник, кайша, тамборим и други.

Множество спортни съоръжения и игри – волейбол, федербал, тенис на маса и други, ще бъдат на разположение на посетителите. Те ще се намират до традиционния арт базар с богата палитра ръчно изработени изделия. Входът за фестивала e свободен.

Група „Bokante“

Снимка York Tillyer

Снимка „A to JazZ Festival“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *