Цените на жилищата на най-скъпия пазар в света подобриха нов рекорд

Цените на жилищата в Хонконг са достигнали рекорден връх, присъединявайки се към други имотни пазари, които растат рязко на фона на ниските лихви по ипотечните кредити и растящото търсене с бавното затихване на пандемията, предава Bloomberg.

Цените на недвижимите имоти са нараснали с 0,65% за седмицата до 8 август, сочат данни на Centaline Property Agency, която започва да следи цените през 1993 г. Последният рекорд на ценовия индекс на компанията беше поставен в средата на 2019 г. в началото на антиправителствените протести. Цените на жилищните имоти са нараснали с 8,6% от началото на годината.

Прекомерното търсене, ограниченото предлагане и ниските лихви по ипотечните кредити стимулират най-скъпия имотен пазар в света дори на фона на притесненията за бъдещето на града след протестите и въвеждането на закона за националната сигурност от Китай през миналата година.

 

Изобилието от ликвидни средства също води до растящи цени в други големи финансови центрове в света. Цените на жилищата в САЩ записаха най-големия си ръст от 30 години през април с още по-драматични скокове в много предградия и селски райони, където ожесточените наддавания са нещо обичайно. Цените на жилищата в Нова Зеландия, един от най-нажежените пазари в света, нараснаха за 31-и пореден месец.

Растящите цени са и сигнал, че потенциалното напускане на местни жители към Великобритания заради новата визова програма не е засегнало имотния пазар в Хонконг.

Наред със силното търсене от местни купувачи пазара поскрепят и инвеститори от континенталната част на Китай. Те са съставлявали 11,3% от покупките от гледна точка на стойността през първите четири месеца на 2021 г., което е ръст с 10,5% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Midland Realty.

Очаква се цените да продължат да растат. Консултантската компания Cushman & Wakefield прогнозира, че цените на жилищата ще се повишат с още 5% през второто полугодие.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *