Стефан Антонов, ДАУ Бента България: Спестената енергия е най-евтината

Спестената енергия е най-евтината и най-чиста енергия.

Това каза Стефан Антонов, мениджър Техника в ДАУ Бента България, по време на панел „Красив дом“, който беше част от първото издание на форума „Домът на бъдещето“, организиран от Profit.bg.

„Нашата компания е измислила топлоизолацията преди 65 години. За това време топлоизолациите са се развили доста, като нашата компания е сред най-иновативните в Германия във всички браншове“, каза още Антонов.

Според него компанията му е достигнала до съвършенството в тази система, след като този продукт е развиван в последните 65 години.

Антонов обяви, че 40% от разходите за енергия отиват за отопление или охлаждане, или иначе казано – всеки от нас има огромен потенциал за драстично намаляване на тези разходи.

„Когато говорим за разходи, нека да си ги кажем – това са загуби. Ние отопляваме дома си, но губим голяма част от енергията, отоплявайки околното пространство и природата. Можем ли да спестим тези загуба“, попита той, като отговори: „Да, можем“.

Експертът каза още че в Германия и Австрия вече пасивните сгради са стандарт. „Вече се правят и zero-energy сгради. Т.е. ние имаме една пасивна сграда, която има възобновяеми източници на енергия и тогава супер добре ще е за нас, ако автоматизираме дома си“.

Антонов каза, че компанията му се фокусира именно върху намаляването на тези загуби, защото топлоизолацията прави именно това.

„Нашата топлоизолация се прави веднъж в живота. Няма нужда от поддръжка и подмяна. Това е инвестиция веднъж и завинаги“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *