27 000 преброители на НСИ тръгват по домовете от 18 септември

В 00.00 часа на 7 септември стартира електронното преброяване на населението. Всеки може да се регистрира и да се самопреброи. То ще продължи до 00.00 ч. на 17.09.

От 08 часа на 18.09 започва обходът на преброителите и продължава до 3-ти октомври. Това каза пред БГНЕС Диана Янчева, зам.-председател на Националния статистически институт.

Тя обяви, че вече е качена видео инструкция как се попълва въпросникът и поясни, че онлайн въпросникът и този, с който ще разполага преброителят са еднакви.

„Въпросникът е разделен в три раздела – касаят жилището, домакинството и хората, които живеят в него. Около 70 въпроса са, но са много лесни и бързи за отговор. Те са затворени и се отбелязва, това което е вярно“, поясни Янчева и уточни, че в преброяването може да се включат както български, така и чуждестранни граждани, които пребивават на територията на България през последните 12 месеца или по-малко, но имащи намерение да останат в страната поне още толкова, колкото са били досега.

След като човек се преброи електронно, получава уникален код, който може да се отпечата, да бъде записан на лист или да направим принт скрийн на екрана си, тъй като ще може да се преброим онлайн и от смартфона си. Кодът трябва да бъде предаден на преброителя, но е възможно, в един блок, те да бъдат събрани от един човек, който да ги предаде на служебното лице.

След електронното преброяване, на 18 септември тръгват преброителите. Те ще преброяват хората без достъп до интернет, а от останалите ще изискват специфичен код, удостоверяващ електронното преброяване. Ако липсва такъв код и човекът не желае да бъде преброен, се налага глоба от 160 лв.

„Преброителите минават поне три пъти. Остават един „закачалки“ – флаери, които се закачат на вратата, като в хотелите. Там има записано кой е вашият преброител с имената си, с телефона и кога ще мине пак. Може да се обадите и да се разберете с преброителя кога да мине“, заяви Янчева.

Тя изрази надежда, че повече хора ще се преброят електронно, което според нея и много ще улесни работата на преброителите, особено в сложната пандемична ситуация, която ни предстои.

Янчева подчерта, че е много важно хората да подават коректна информация, защото събраните данни ще са в основата на бъдещите политики, които ще се разработват у нас, било то на местно или централно ниво. Тя каза още, че това е единственият начин да се получи информация, засягаща връзката между семействата; условията, в които живеят; структурата на самите домакинства, етнокултурните признаци, и припомни, че такова изследване се прави веднъж на 10 години. От думите й стана ясно, че събраната информация ще се проверява.

А ако не успеете да се преброите електронно, то от 18 септември очаквайте един от общо 27 000 преброители на домашния си адрес. Те ще могат да посещават домовете всеки ден, във времето от 08 до 20 ч., включително и събота и неделя. Преброителят ще провежда анкетата на входната врата на апартамента и ще попълва предоставените от вас данни на хартиен носител.

Попитана защо преброителите ще вписват данните на хартия, а не чрез таблет, тя обясни, че не навсякъде интернет мрежата има покритие и даде за пример труднодостъпните места. По думите й това е основната причина да работят на хартия и коментира, че след приключването на преброяването тези 27 000 таблета ще са им абсолютно ненужни.

От НСИ са помислили и за ясното идентифициране на преброителите.

„Преброителите ще носят бадж, с който ще се идентифицират пред хората. Той е специално разработен и ще е труден за фалшификация. Освен това ще имат и специални чанти, в които ще носят анкетните карти, те също ще са брандирани. Ако някой се съмнява, че това е неговият преброител, може да позвъни в колцентъра ни на *2021 и да провери. От там ще получи мигновен отговор“, увери тя и добави, че всичките им представители са снабдени с всички средства за предпазване от заразите, като ще носят и брандирана маска, на която е изписано „Преброяване 2021“.

Янчева каза още, че на всичките им преброители е било предложено да се ваксинират и около 30-40% от тях са се възползвали от дадената им възможност.

От думите й стана ясно още, че преброяването е задължително.

„Законът за преброяването казва, че то е задължително за всички граждани и пребиваващи на територията на България и е записано, че който откаже да се преброи се глобява със 160 лв“, припомни Янчева и изрази надежда, че няма да се стига до налагането на санкции.

Попитана как ще се разбира, че дадено жилище е необитаемо, зам.-председателят на института обясни, че има ясно разписана процедура за целта.

„Ако три пъти няма отговор от човек, значи това е необитаемо жилище. След това ние правим проверка с административни източници, за да разберем дали наистина е необитаемо жилището“, обясни тя./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *