В ЧИКАГО ОСНОВАХА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО СВЕТА

На 5 декември 2021 г. в Културен център „Българика“ (Чикаго, САЩ) се състоя едно дългоочаквано и изключително по своята важност събитие – консолидирането на български културни организации и творци зад граница в обща формация. Новата организация се нарича КОНФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙЦИ В ЧУЖБИНА (CONFEDERATION OF BULGARIAN CULTURAL ORGANIZATIONS AND ACTIVISTS ABROAD – BCOAA) и включва както културни сдружения, така и индивидуални членове.

Конфедерацията си поставя за цел да обедини усилията на многобройните български творчески центрове и дружества, пръснати по света, около една консолидирана и активна политика, която да подхранва и поощрява духовните интереси на българската диаспора.

Инициативата за обединението принадлежи на две организации от САЩ – Салона за българска култура и духовност в Чикаго и Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

По време на Учредителното събрание в център „Българика“, където присъстваха представители на българската общност от Чикаго, Филаделфия, Сан Антонио и Питсбърг, бе гласувано предложението на Инициативния комитет за президент и вицепрезидент на Конфедерацията. Д-р ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА (Pittsburgh, PA) бе избрана за президент на BCOAA, а СНЕЖАНА ГАЛЧЕВА (Chicago, IL) – за вицепрезидент. Избран бе и 9-членен Борд на директорите, който включва дейци на словото и културата от САЩ, Франция, Кипър, Астралия, Великобритания, Израел и Германия:

Д-Р ДАНИЕЛА НАЙБЕРГ, САЩ – писател, поет, преподавател, основател на общество за поезия и литературна проза „Глаголницата“, доктор по етнохореология; ВЕСЕЛА СЕЛИ РАЙЧИНОВА, ИЗРАЕЛ – журналист, продуцент, международен кореспондент на БНР, основател и директор на „Арт Салон Сели“, Президент на WAPA, ИЗРАЕЛ;
Д-Р ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА, САЩ – поет, писател, издател, вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, доктор на филологическите науки; ВАСИЛКА ХАДЖИПАПА, КИПЪР – преводач, литературен критик, поет; ДИЛЯН ДИМИТРОВ, ФРАНЦИЯ – поет, режисьор; Д-Р ЕМИЛИЯ ЮКЕР, ГЕРМАНИЯ – художник, поет, председател на дружество за култура изкуство „Клуб на българските жени и семейства в Хамбург“, доктор на биологичните науки; СНЕЖАНА ГАЛЧЕВА, САЩ – журналист, литературен критик, поет, председател на „Салон за българска култура и духовност – Чикаго“; Д-Р МАРИЯ СТАЙКОВА, АВСТРАЛИЯ – писател, доктор по биохимия; ЗДРАВКА МОМЧЕВА, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – писател, поет, преподавател.

 

В Конфедерацията като учредители участват Клуб на дейците на културата „Нов живец“ – Атина (Гърция), център „Българика“ – Чикаго (САЩ), “Клуб на българските жени и семейства в Хамбург“ (Германия), “Салон за българска култура и духовност“ – Чикаго (САЩ), Български културен център – Лимасол (Кипър), „Арт Салон Сели“ (Израел), Лига на българските писатели в САЩ и по света, „Творци без граници“– Чикаго (САЩ), Първи български културен център – Чикаго (САЩ), „БУЦ Знание“ – Чикаго (САЩ), Гражданска Асоциация „Българи в Аржентина“ – Буенос Айрес и други, както и голям брой индивидуални творци, между които Живка Балтаджиева (Испания), Никола Филипов (Великобритания), Валентина Евтимова-Щайн (Германия), Рада Добриянова (Швеция), Снежана Ауад (Израел), Гергана Егова (Канада), Добрин Добрев-Финиотис (Кипър), Иван Стоянов-Бари (Холандия) и много други.

„Приоритетна мисия на Конфедерацията ще бъде да популяризира изкуството на българските творци по света, да повиши обществения интерес към изявите на българите зад граница и да издигне българската култура и духовност в чужбина на по-високо ниво“ – изтъкна в словото си д-р Калоянова.

Новата културна организация е отворена общност и приветства присъединяването на членове и съмишленици от цял свят, които споделят нейните идеи и са готови да работят за общата кауза.

ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА
за в. “България СЕГА”

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *