Изложбата „Преподавателите“ показва галерия „Академия“

Катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ в НХА отбелязва 60 години от създаването си в съвременния си вид и 122 години от създаването на първите школи за преподаване на текстил. По този повод галерия „Академия“ е домакин на изложбата „Преподавателите“ (до 21 януари 2022 г.), в която са показани творби на преподаватели, допринесли за развитието на катедрата през годините, научи ДУМА от Диди Спасова, експерт връзки с обществеността на НХА. Изложбата е част от програмата от събития, свързани с отбелязването на годишнините на специалността „Текстил – изкуство и дизайн“ в НХА. Тя цели да покаже развитието й в исторически план и нейния принос за обогатяването на художествения живот в страната. Нуждата от представяне пред широката публика на учебно-творческите процеси и постиженията в областта на съвременните художествени практики на специалността се обуславя и от необходимостта да се популяризират натрупаният опит, търсенията, възможностите и постиженията на съвременното текстилно изкуство. Водещите концепции на преподавателите и тяхната международна значимост водят до разпознаване на специалността като един от важните фактори в развитието на текстила като изкуство и текстилния дизайн в България.

Честванията на годишнините започнаха с провеждането на Международен онлайн симпозиум за обучението по текстил и насоките в развитието на изкуството на текстила с лектори от Великобритания, Швейцария, Франция, Полша, Китай, САЩ и България. Симпозиумът се състоя през декември 2020 г. и допринесе за обогатяването и по-дълбокото запознаване на студентите и на широката публика с актуалното случване в сферата на текстила по света. В програмата на юбилейните празненства катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ организира още редица събития: в началото на ноември т.г. бе открита изложбата „Изкуство и дизайн“ на преподаватели и студенти от специалността – в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас; бе открита самостоятелна изложба „Текстилни структури“ на преп. д-р Цвета Явашева в галерия-книжарница „София прес“; в Арт галерия НДК през декември т.г. бе подредена изложбата „Изящното в текстилното изкуство“ на студенти от специалността с куратор проф. д-р Аделина Попнеделева; предстои издаването на юбилеен каталог, който ще бъде представен през 2022 г.

Преподавателският екип в катедрата се състои от изявени художници с дългогодишна практика и международно признание. Те са ангажирани в учебния процес и се отличават с голям творчески и преподавателски опит. Студентите, завършили „Текстил – изкуство и дизайн“, създават облика на съвременния художествен текстил и дизайн в България, посочва Вержиния Маркарова, куратор на изложбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *