„Антиматерия“ в галерия „Контраст“

В петък, 26 ноември 2021 г.,Стоян Зиков откри втората си самостоятелна изложба „Антиматерия“ в галерия „Контраст“ на ул. „Цар Самуил“ 49.

Стоян Зиков  представя над 40 картини, в които чрез разграждане на обемите и формите, се опитва да внуши своята пластична концепция за предстоящите промени в днешния свят чрез изящния рисунък и живописта. Картините отправят към пестеливостта на изразните средства в източната калиграфия, синтеза на хайку и вглъбеността на дзен философията. Изложбата  разгръща виждането на художника към все още недостатъчно подозираните генерални промени пред човечеството, които извежда в три пункта – Човекът вече е част от Космоса, започва да го населва, ще колонизира ли и него?; Изкуственият интелект и роботизацията навлизат в живота ни, какво предстои?; Докъде ще стигнем с биотехнологиите, генното инженерство и напредъка на медицината?

Визитка Стоян Зиков

Стоян Зиков е художник, скулптор, изследовател и създател на фестивала за градска култура „София диша“.

Завършва Национално училище за изящни изкуства, Скулптура в Национална художествена академия и Визуални изкуства в НБУ. Стипендиант към фондацията на Райна Кабаиванска. Още като ученик печели първите си призове в международен конкурс „Европа в училище“, МОН и в изложба към Националното училище за изящни изкуства. През 2014 г. e номиниран в престижните класации на сп. Forbes „30 под 30“ и „40 до 40“ на Дарик Радио, а през 2016г. е отличен в класацията на радио „ФМ+“ – „Будител на годината“, в категория „Будител на града“.

Визитка Галерия „Контраст“

Галерия „Контраст” се ражда с идеята за подкрепа на съвременното българско изкуство. Създаването на нова оценъчна система – градена изцяло на художествени и пазарни стойности, менажирането на артисти и възпитаването и насърчаване на ценители, които да инвестират в изкуство, са сред важните задачи на галерията. Галерия „Контраст” отделя особено внимание на развитието и насърчаването на млади автори, които досега нямат активни позиции на пазара на изкуството. Пространството среща стиловете и концепциите на различни поколения артисти от цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *