Галерия и театър създадоха общ проект

Съвместният проект между Художествената галерия „Борис Денев“ и театър „Весел“ във Велико Търново е изключителна възможност за приобщаване на най-младата публика както към театъра, така и към уникалните примери на живописта, графиката и скулптурата, с които разполага галерията. Ново достъпно пространство за изкуство оформи ръководството в лицето на директора на галерията Мартин Митев, подавайки ръка на артисти от различни сфери, но следвайки задължително заложения статут по опазване и популяризиране на изкуството, научи ДУМА от директора на театър „Весел“ Веселин Василев.

В създаденото (отделно от постоянната експозиция) пространство за лекции, литературни четения, камерни концерти и представления, театър „Весел“ реализира първия си артистичен проект за 2022 г. – премиерата на спектакъла „Русалка“. Драматургичният материал е вдъхновен от старата немска „Легенда за Лорелай“. Постановката е осъществена от популярния у нас и зад граница режисьор Тодор Вълов. Сценографията и куклите са сътворени от един от най-талантливите театрални художници на съвременния куклен театър в България – Наталия Гочева. Оригиналната музика и аранжиментите са на композитора Пламен Мирчев-Мирона, а вокалите – на Пламена Ангелова. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите изпълняват Елка Баланова и Веселин Василев.

Легендата за Лорелай е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за свободния дух и за погубената любов. Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. В него откриваме истини, които са неподвластни на времето и пространството.

Идеята на директора на театър „Весел“ Веселин Василев е да се предостави възможност на детската публика от старата столица да се срещне с театъра и изобразителното изкуство в общ проект. Той е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, община Велико Търново и със съдействието на ХГ „Борис Денев“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *