Министър Сандов обяви три вековни дървета за защитени

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени три вековни дървета от вида полски ясен (Fraxinus angustifolia/oxycarpa).

Намират се на улица „Свети Княз Борис I“ в град Горна Оряховица. „Вековните дървета не са само връзка между поколенията, те са и своеобразни екосистеми. Дърветата са белите дробове на природата и имат огромно значение за въздуха, който дишаме“, изтъкна министър Сандов и призова местните власти и гражданите да идентифицират вековни дървета, за да се направи проучване и да бъдат обявени за защитени.

Дърветата са в добро състояние, на около 120 години, с височина 12 метра и обиколка на ствола между 3,60 и 4,20 метра. Предложението за защита на трите полски ясена е внесено от Асоциация на парковете в България в началото на ноември.

Със заповедта на министъра се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблото и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. Те ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Навременната и организирана защита на дървета в урбанизираните територии е един от приоритетите на МОСВ, с което се цели повишаване на общественото съзнание и институционална грижа за опазване на зелена среда в населените места на страната.

На обявяването присъства кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и директорът на РИОСВ – Велико Търново Цонка Христова.

В отговор на журналистически въпрос министър Сандов каза, че инвестиционното намерение за кариера в района на село Самоводене е на много ранен етап и тепърва предстои да се стигне до процедура. Той заяви, че има добра комуникация с гражданското общество и по-късно се срещна с представители на Инициативния комитет “Не на кариери край Самоводене“. Те представиха на министъра данните си за инвестиционното намерение и споделиха своите притеснения.

По отношение на друг въпрос, свързан с инвестиционно намерение край село Върбовка, министър Сандов заяви, че РИОСВ – Велико Търново има оперативна самостоятелност. „Аз като министър все още нямам пряко въздействие върху този казус. Бих имал след произнасянето на РИОСВ. Това, което е важно да кажа по въпроса, е, че е проведен местен референдум в село Върбовка. И това би трябвало да бъде отчетено“, каза още министър Сандов. Той добави, че когато се говори за реализиране на определено инвестиционно намерение, мнението на местното население трябва да бъде взето предвид.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *