Глобалните пазари през 2021 г.: Възстановяване, рефлация и кървави бани

За глобалните финансови пазари втората година от пандемията с COVID бе също толкова драматична, колкото и първата, коментира Ройтерс.

Биковете на пазарите останаха твърдо начело, растящите цени на енергията и храните генерираха турбоинфлация, разтърсвайки пазарите на облигации, а Китай изтри по 1 трлн. долара от технологичния и имотния си сектор.

От горе на това Турция излиза от 2021 г. във валутен хаос, биткойнът и криптовалутите счупиха редица рекорди, а макар че зелената идея става все по-популярна, мръсният стар петрол и газ са големите победители с ръст от съответно над 40% и 50%.

1. Купувай акции до припадък

Световният индекс MSCI, обхващащ 50 държави, натрупа още 10 трлн. долара след ръст от 13% благодарение на признаците за възстановяване от COVID и потока от стимули от централните банки, който продължава да тече.

Има обаче някои сериозни разлики. Wall Street бележи ръст от 23%, но около 65% от увеличението на Nasdaq се дължи само на пет компании – Microsoft, Google, Apple, Nvidia и Tesla, сочат данни на Bank of America.

Европейските банки отбелязаха най-добрата си година от над десетилетие с ръст от 33%, но акциите на развиващите се пазари загубиха 7%, водени от 30-процентовия срив на вписаните в Хонконг технологични компании, ударени от желанието на Пекин да ограничи влиянието им.

„Смятаме, че акциите в САЩ са абсолютно обезумели“, казва Том Грейви, член на екипа за разпределяне на активи в мениджъра на активи GMO, добавяйки, че оценките в повечето други части на света също са скъпи.

2. Петролна плячка

Пазарите на суровини отбелязаха истински удар, след като големите, гладни за ресурси икономики в света се опитаха да се върнат към нормалното. Ръстовете от 40% и 50% съответно при петрола и природния газ са най-големите от пет години и оставиха цените много над предкризисните нива.

Ключовият индустриален метал мед също удари рекорд през април и скочи с почти 25% за втора поредна година. Цинкът бележи подобен ръст, а алуминият е с 40% нагоре в най-добрата си година от 2009 г. насам.

Златото леко поевтиня, но земеделските пазари процъфтяват благодарение на поскъпването на царевицата с 25%, на захарта с 20%, а на кафето – с 67%.

3. Мечки в китайски магазин

Мерките на Китай срещу големите му онлайн компании в комбинация с кризата в имотния сектор изтриха трилиони долари от пазарите му тази година.

Акциите на Alibaba – китайският еквивалент на Amazon, се сринаха с почти 50%. Индексът Golden Dragon на вписаните в САЩ китайски акции бележи спад от 40%, а строителната компания Evergrande се превърна в най-голямата компания в Китай, изпаднала в дефолт.

Това залюля разрушителна топка, разбиваща се в китайския пазар с висока доходност, който изгуби около 30%. Облигациите на имотните компании формират 67% от основния ICE китайски индекс с висока доходност.

Ако продажбите на жилища продължат да намалят със същия темп, както в момента, може лесно да изтриете още 1% от китайския БВП“, предупреди ръководителят на активните развиващи се пазари с фиксирана доходност в AXA Investment Managers Сейлиш Лад

4. Облигации – няма време за купуване

Ускоряващата се инфлация и големите централни банки, които започват да спират паричното кранче, направиха годината трудна за пазарите на облигации.

Американските държавни ценни книжа – глобален бенчмарк за инвеститорите в държавни облигации – вероятно ще отбележат загуба от 2%, първият им отрицателен резултат от 2013 г. насам, а спадът от 8% на еврооблигациите тази година означава, че германските ДЦК ще изгубят над 9% в доларово изражение.

От положителна гледна точка най-рисковата група корпоративни junk облигации – тези с оценка ССС и под нея – бележат ръст от 10% и в САЩ, и в Европа.

Свързаните с инфлацията облигации се справят също добре, което не е изненадващо. Американските TIPS (облигации с инфлационн защита) са с възвръщаемост от 5%, доминираните в евро техни еквиваленти са спечелили 7%, а британските – 6%.

5. Меме лудост

Търговците на дребно завзеха Wall Street тази година със своите изненадващи ходове и огромен обем търговия на т.нар. „меме“ акции.

Акциите на GameStop поскъпнаха с почти 2500% през януари, но оттогава изтриха голяма част от ръста си и ще завършат годината с повишение от 730%. AMC Entertainment – друг меме фаворит, все още бележи увеличение в цената си от около 1350% за годината, макар че ръстът му бе 3200% в началото на юни.

Tesla – доайен в сектора с електрически автомобили, се възстанови от спада в началото на годината. Други фондове или акции, свързани с иновациите обаче – например ARK Innovation Fund и някои компании за слънчева енергия, биотехнологични акции и компании със специална цел придобиване (SPAC) – бележат спадове между 20% и 30%.

6. Кървава баня в Турция

Сривовете на турската лира не са рядкост тези дни, но кървавата баня тази година бе грандиозна дори по нейни стандарти.

Нещата започнаха да загрубяват през март, когато самообявилият се враг на лихвените проценти – президентът Реджеп Тайип Ердоган, замени за пореден път гуверньора на централната банка. Но всичко стана още по-лошо, когато новият ръководител на банката започна да понижава лихвите през септември.

Тази седмица лирата бележи леко възстановяване, след като правителството представи нов неортодоксален план, с който да ограничи щетите, но лирата все пак ще завърши годината с около 40% надолу, а държавните ценни книжа са силно ударени.

7. Инфлационен пулс

Ускорението на инфлацията стана основна причина за тревога за инвеститорите през 2021 г., след като пандемията прекъсна глобалните вериги на доставка и да направи по-трудно да се отговори на търсенето на всичко – от микрочипове до картофен чипс.

След като инфлацията в САЩ стигна най-високите си нива от 80-те години, Федералният резерв обяви този месец, че ще сложи край на пандемичните покупки на облигации по-рано от очакваното, а Английската централна банка стана първата от централните банки в Г7, която вдигна лихвите от началото на пандемията.

Очаква се и други централни банки да последват хода следващата година, но някои от големите развиващи се пазари вече са доста по-напред в този процес.

8. Потопяващи се пазари

Инвеститорите имаха големи надежди за развиващите се пазари в началото на годината, но случващото се оказа почти обратното. Трудностите на Китай и упоритостта на COVID изпратиха акциите на развиващите се пазари със 7% надолу, което изглежда дори по-лошо, когато го сравним с 13-процентовия ръст на световния индекс и на 23-процентовия скок на Wall Street.

Държавните облигации на развиващите се пазари в местна валута също се представят сравнително зле, губейки 9,7%. Доминираните в долари облигации се представят малко по-добре, отколкото в страни, които произвеждат петрол, но индекса на J.P.Morgan на валутите на развиващите се пазари, който изключва китайския юан, е изтрил почти 10%.

„Китай бе голямата история на годината“, казва Джеф Грилс, ръководител на отдела за дълг на развиващите се пазари в Aegon Asset Management, добавяйки, че следващата година вероятно ще се върти най-вече около това колко колко бързо и докъде ще се увеличат лихвените проценти и доколко ще се задържи икономическият ръст.

9. Крипторазбивачи

Цената на биткойна е близо 70 хил. долара, меме монетите струват милиарди долари, гигантско листване на Wall Street и мерки на Китай срещу сектора: 2021 г. бе най-необузданата досега за криптовалутите, дори по високите стандарти на индустрията.

Близо 70% скок на биткойна може да изглежда слаб в сравнение с 300-процентовия от миналата година, но това все пак се случва въпреки мерките на Китай през май, които намалиха стойността му почти наполовина.

Доджкойнът – дигитална валута, стартирана през 2013 г., поскъпна с над 12 000% спрямо началото на годината до рекорден връх през май – преди да се срине с почти 80% към средата на декември.

Незаменимите токени (NFT) също взривиха пазарите. Дигитален колаж на американския артист Beeple бе продаден за почти 70 млн. долара в Christie’s през май, което го прави една от трите най-скъпи творби на жив артист, продавани някога на търг.

10. Зелената мечта

Мечтата към зеленото остана на предна линия и тази година. Емитирането на зелени облигации се готви за още една рекордна година с почти половин трилион долара. Версията ESG на световния индекс MSCI е с повече от 2% над стандартната версия, а индексът на най-екологичните китайски акции бележи увеличение от над 40%.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *