Правителството планира 12 млрд. лева за инфраструктура! Изграждат три тунела под Стара планина и четири моста над Дунав

На брифинг пред медиите, министърът на финансите – Асен Василев обяви, че до края на месеца ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание проектобюджетът за 2022 г., като преди това ще бъде предложен за обществено обсъждане.

В своята програма, правителството е заложило инвестиция от 12 милиарда лева за инфраструктурни проекти, които да бъдат реализирани в рамките на следващите четири години.

Един от ключовите обекти е довършването на автомагистрала „Хемус“ и разрешаването на казуса с отсечката Русе-Бяла, където често стават пътни инциденти, и която трябва да се превърне в скоростен път. Приоритетни са и изграждането на 4 или 5 моста над река Дунав.

Министър Василев заяви, че „За много от тези обекти няма готови проекти, а за други вероятно са остарели и не отговарят на съвременните изисквания, така че предстои да се оцени какво е реалистично да се изгради в 4-годишен мандат и как да се финансира“.

Стана ясно, че до края на месец януари ще бъде готов и проектобюджетът за 2022 г., който ще бъде предложен за обществено обсъждане, след което ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание.

Планира се и изграждане на два или три тунела под Стара планина, завършване на автомагистрала „Струма“ и „Черно море“, както и няколко пътни отсечки.

В средата на този месец се очаква да бъде готов и окончателният вариант на Плана за възстановяване, който да удовлетворява, както Брюксел, така и българската енергетика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *