Само един язовир е законно ремонтиран

С един законно ремонтиран язовир може да се похвали Държавната консолидационна компания (ДКК) след предварително разплатени 500 млн. лв. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в пленарната зала на Народното събрание миналата седмица. Тя дойде в парламента, за да предостави по собствено желание информация за положението с язовирите в страната.

Бившите управляващи от ГЕРБ възлагат на ДКК да извърши основен ремонт или реконструкция на 416 язовира. За целта държавата отпуска на компанията половин милиард. ДКК плаща авансово цялата сума на „Монтажи“ ЕАД, за да започне работа по 267 язовира. По отношение на 148 други язовира не се предприемат никакви действия. В крайна сметка завършени са ремонтите на едва 11 язовира. Но ДНСК се произнася, че 10 от тях са незаконно ремонтирани, и отказва да ги приеме. Узаконен е само един. Останалите нямат строителни разрешителни, общината не е дала съгласие и т.н.

Вицепремиерът обяви, че подготвя и ще търси парламентарна подкрепа за промени в Закона за водите, с които да се решат част от проблемите с язовирите. Предвижда се и създаването на единен регистър на язовирите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *