350-годишен дъб ще представя България в конкурс за дърво на годината

Дядо-Кольовото дърво в село Студена, община Свиленград, спечели титлата „Дърво с корен 2021“ в 12-ото поредно издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории. 350-годишният летен дъб спечели първото място със 737 гласа, съобщават от фондация ЕкоОбщност

Величественото вековно дърво се извисява на входа на Студена и се вижда от цялото село. Носи името на собственика на нивата, където расте – Никола Ангелов, известен като дядо Кольо, който след усилена работа си почивал под дебелата му сянка.

Според преданията дъбът е част от гъста гора, намирала се в землището на днешното село. Заради гората и минаващата река там се заселват първите му жители – българи, криещи се от турските набези.

В категория „Вековните дървета говорят“ победител е Чинарът на Чучур – 350-годишно дърво, растящо в едноименната местност в центъра на с. Годешево, което зае първото място с 232 гласа. Историята изпрати Валентин Асенов, който разказа, че всяка година под чинара се спуска голяма въжена люлка, на която хората се люлеят за здраве. В миналото там са се провеждали събори, сватби и курбани, организирали са се и борби, на които са се стичали хора от всички околни села да гледат.

В допълнителната категория „Млад природолюбител” журито награди учениците от клуб „Пътешественици из етнографията на Граово“ към СУ „Васил Левски“ и Регионален младежки Raise център в гр. Брезник. Те бяха отличени заради грижите, които полагат за косматия дъб край с. Брезнишки извор, за който местните вярват, че има чудодейна и целителна сила. Младежите вече четири години редовно почистват мястото от бурната растителност, като имат намерение да поставят и указателна табела.

Дядо-Кольовото дърво в село Студена става финалист и българският представител в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2022”. Той ще започне на 1 февруари и в него със своите национални дървета победители ще се включат общо 16 държави. Онлайн гласуването ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *